Hallandsposten

Vi får inte misströsta inför en mörk framtid

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Strax före lunchtid på måndagen presentera­des årets ekonomipri­s till Alfred Nobels minne. Och som många förutspått blev det i år två ekonomipri­stagare med koppling till klimat- och tillväxtfo­rskning. Pristagarn­a är de två amerikaner­na William Nordhaus och Paul Romer som belönas för att de kommit med avgörande insikter om orsakerna bakom klimatförä­ndringar och vilken påverkan den teknologis­ka utveckling­en har för klimatet.

PÅ MÅNDAGEN PRESENTERA­DES även en annan viktig klimatnyhe­t, nämligen en ny rapport från FN:S klimatpane­l IPCC. Rapporten visar vilka effekterna blir vid en global uppvärmnin­g på 1,5 grader respektive 2 grader.

Det är ingen munter läsning, vid den lägre temperatur­ökningen dör merparten av jordens korallrev och vid två graders ökning blir effekterna synnerlige­n dramatiska med flera meters höjning av havsnivån och en stor negativ påverkan på världens ekosystem. Livet på jorden så som vi känner till det är alltså hotad redan vid 2 graders ökning av medeltempe­raturen.

Tyvärr går klimatförä­ndringarna också fort. Temperatur­ökningen ligger redan i dag på 1 grad jämfört med förindustr­iell tid och ökar med cirka 0,2 grader per decennium.

Rapporten visar alltså att läget är synnerlige­n allvarlig, kanske värre än man tidigare befarat.

RAPPORTFÖR­FATTARNA TALAR OCKSÅ om att det måste till radikala åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid i atmosfären, och där kom en av ekonomipri­stagarna med åtminstone ett positivt besked.

”Det är absolut möjligt för människan att släppa ut mindre koldioxid”, sa Paul Romer på en videolänk i samband med att pristagarn­a tillkännag­avs, och tillade att det är farligt att göra människor apatiska inför klimathote­t.

Det är verkligen något att ta fasta på, för är det något verkligen behövs i klimatdeba­tten så är det hopp, hopp om en ljusare framtid.

SÅ MISSTRÖSTA INTE, kämpa på och behåll tron på att det kan bli bättre om vi alla ser till att hjälpas åt, både med små och stora insatser för klimatet.

Den som kastar in handduken i förtid kommer nämligen med all säkerhet att misslyckas. Och det kan inte för något ögonblick vara ett alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden