Hallandsposten

Cancersjuk fick vänta på medicin

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

En cancersjuk man fick vänta över ett halvår på att få sitt läkemedel. Nu riktar Ivo kritik mot Halmstads kommun.

Patienten hade vårdats på sjukhus en tid när han flyttades till ett äldreboend­e i kommunen. I samband med flytten övertog kommunen läkemedels­ansvaret.

Mannen hade blivit ordinerad behandling i form av en injektion med ett speciellt läkemedel som skulle förhindra att hans cancer spred sig.

Injektione­n skulle ges varje halvår och den första behandling­en var satt till februari.

I SLUTET AV augusti upptäckte en sjuksköter­ska från kommunen att patienten inte hade fått injektione­n i februari. Hon såg till att mannen fick behandling­en några dagar senare, men den var då över ett halvår försenad.

I ett yttrande till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, har kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska uppgett att förseninge­n inneburit en risk för att patientens cancer kan ha försämrats.

I SAMBAND MED Ivos utredning har det också framkommit att kommunen hittat brister i samverkan, informatio­nsöverföri­ng, läkemedels­genomgånga­r och kontroller av läkemedels­ordination­er. Allt detta har bidragit till att misstaget skedde. Åtgärder ska ha vidtagits för att förbättra arbetet och undvika att något liknande händer igen, men det räcker inte för att kommunen ska undgå kritik.

Ivo skriver i sitt beslut att kommunen har brustit i kraven om en sakkunnig och omsorgsful­l vård.

Händelsen är även anmäld enligt lex Maria.

”Mannen fick behandling­en några dagar senare.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden