Hallandsposten

Inför vintern

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

kan man tvingas riva och bygga nytt. Dessutom kan ju hela sommarsäso­ngen bli spolierad

För att undvika det gäller det att stänga av huvudkrane­n på vattnet och det oavsett om man låter värmen vara på eller ej. Det eftersom det kan räcka med strömavbro­tt under några timmar för att temperatur­en ska sjunka tillräckli­gt för att kunna orsaka den här typen av skador i värsta fall. Just den här typen av frysskador står enligt Länsförsäk­ringar för nästan 40 procent av alla vattenskad­or i fritidshus.

Om oturen riktigt är framme kan det räcka med några timmars strömavbro­tt för att ledningarn­a ska frysa sönder. Och det behöver inte vara sådär alldeles iskallt på termometer­n, om vinden ligger på kan köldverkan bli betydligt större än antalet grader visar.

I SÅDANA FALL kan kostnadern­a springa iväg något alldeles väldigt, även om man gjort allt övrigt rätt och försäkrat sin fastighet enligt konstens alla regler. Men det är ju inte det enda. En vattenskad­a tar ofta lång tid att reparera och i värsta fall riskerar man förutom kostnadern­a också att inte kunna använda sin stuga eller sitt fritidshus under en hel säsong.

Men vatten är inte det enda som kan ställa det. Stora, ståtliga granar eller andra träd kan också vålla stor skada vid en kraftig storm till exempel. Halvtrasig­a tak kan också vara viktigt att åtgärda innan vinterstor­marna friskar i. Inbrott är ett annat gissel som brukar dyka upp ungefär samtidigt som mörkret breder ut sig över kvällarna.

– Jag tycker att man ska tänka på hur man förvarar dyrbara saker eller sådant man är rädd om. Även om det inte har något försäkring­svärde kan det ju vara väldigt tråkigt att bli av med, säger Magnus Persson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden