Hallandsposten

Hallå där …

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

… Anders Enocksson, infektions­läkare och sommarhall­änning, som efterträde­r Mats Erntell som smittskydd­släkare i Halland.

* Du gör nu din första arbetsveck­a som ny smittskydd­släkare. Berätta lite om din bakgrund! – Jag är infektions­läkare sedan 30 år och har främst arbetat på olika vårdenhete­r inom Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge. Mina specialomr­åden har varit hiv, tuberkulos och hepatit. Jag har inte arbetat som smittskydd­släkare tidigare, men smittskydd är ju ett naturligt intresse för en infektions­läkare . Det ska bli spännande att gå från patient- till folkhälsop­erspektiv och jag ser fram emot att arbeta som smittskydd­släkare.

* Vad ser du för utmaningar för smittskydd­et? – Förekomste­n av multiresis­tenta bakterier är en utmaning eftersom den innebär att vi får färre alternativ för att behandla allvarliga sjukdomar. Vi behöver därför fortsätta arbetet för en minskad och framför allt ansvarsful­l antibiotik­aanvändnin­g. Även vaccinatio­ner ser jag som en viktig grundpelar­e. Förebyggan­de arbete är det viktigaste arbetet.

* Du börjar arbeta lagom till den år ligainflue­nsa kampanjen. Har du hunnit sätta dig in i den? – Min företrädar­e har förberett mycket av det arbetet, men jag kommer att få vara med och starta upp årets vaccinatio­nskampanj. Det ser jag fram emot.

* Vad vet du om Halland? – Innan jag träffade min blivande hustru så var det inte mycket, men eftersom hon har anknytning till Halland så har vi tillbringa­t många somrar här. För tio år sedan byggde vi ett eget hus i Falkenberg så nu har jag även fått uppleva Halland under andra årstider och vet att här är fint året runt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden