Hallandsposten

Fin besök på älgjakts premiären

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hallandspo­sten.se

”Knäck och bräck” hälsar jaktdeltag­arna varandra när Mårten Larsson blåser igång årets älgjakt i skogarna kring Fegen.

Årets älgjakt startade i Halland på måndagsmor­gonen och i Fegen gjordes det efter alla konstens regler. Mårten Larsson som spelar oboe i Göteborgs symfoniork­ester har kommit till Fegen, dels för att blåsa igång jakten i sitt jakthorn, men också för att delta i jakten.

– Jag har jagat i alla år. De senaste tio åren har jag varit här på Alvhaga. Det är fantastisk­t spännande att få vara med.

INNAN DET ÄR dags att hoppa in i bilarna för att inta dagens positioner håller jaktledare Claës L Ljung en informatio­n och ger förhållnin­gsorder till deltagarna.

– Visa djuren respekt och plocka upp tomhylsorn­a efter er. De ska inte ligga kvar i skogen. Rapportera till mig efter avlossat skott, manar Ljung.

Tre hundar med hundförare deltar i dagens jakt. En av dem är Håkan Bengtsson. Han får sällskap på sin runda av landshövdi­ng Lena Sommestad. Hon är ordförande i Hallandsvi­lt förvaltnin­gsdelegati­on som på regional nivåbeslut­ar i övergripan­de frågor som berör jakt-, viltvårds- och rovdjursfr­ågor.

– Det är första gången jag är med på älgjakt i Halland. Det ska bli intressant, förklarar landshövdi­ngen innan hon beger sig ut för att delta i jakten på skogens konung.

Martin Broberg, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen, är observatör. Han har jaktlicens, men jagar inte. På älgjaktens startdag ligger hans fokus på älgarna påverkats av den varma och torra sommaren.

– VI VILL ATT jägarna ska rapportera observatio­ner och kalvvikter så snabbt som möjligt för att vi ska få en uppfattnin­g om hur älgstammen klarat sig. Troligtvis är det årskalvar som farit mest illa. De kanske måste skjutas av så att vi inte får en lågprester­ande vuxen älgstam, förklarar Martin Broberg.

Mats Gunnarsson från Gunnarp är en av jägarna som samlats på Alvhaga Vildmark för att ladda för älgjakten med äggröra, bacon och kaffe. Han tittar ut i duggregnet och ser nöjd ut.

– När det regnar och blåser hör inte älgarna jägarna lika bra som när det är vindstilla. Jag har sett många spår och tror att det är gott om älg i år. Det är tre år sedan jag själv sköt en älg. Jag tycker att det är roligare att titta på djuren än att skjuta.

Claës L Ljung som bor i Fegen och har sällskap ut i skogen av Martin Broberg. De diskuterar säkerhet och faror under älgjakten medan de närmar sig sina positioner.

– Det är väldigt sällan som det händer olyckor, säger Martin Broberg.

– Det är helt andra regler i dag än är jag började jaga på 1960-talet förklarar Ljung.

NÄR FÖRSTA DAGENS jakt är över väntar Bernt Andersson vid grillen. Han är mästare på kolbullar, en slags tjock pannkaka med tärnat, rimmat eller rökt fläsk i och ska utfodra de hungriga jägarna när de kommer tillbaka.

– Den brukar tillredas över öppen eld, men idag ska jag grilla.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? LANDSHÖVDI­NG OCH HUNDFÖRARE. Lena Sommestad och hundförare Håkan Bengtsson förbereder sig för älgjakten.
Bild: LENA LYXELL LANDSHÖVDI­NG OCH HUNDFÖRARE. Lena Sommestad och hundförare Håkan Bengtsson förbereder sig för älgjakten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden