Hallandsposten

”Risk att de inte får fram sin politik”

- JONATAN GERNES

Socialdemo­kraterna ville styra Laholm med M och C, men fick nobben. Partiet fortsätter nu i opposition. – Det blir ett vågspel, säger Kjell Henriksson (S) om det nya minoritets­styret.

S-toppnamnet Kjell Henriksson gjorde i valrörelse­n ingen hemlighet av sina frierier över blockgräns­en. Efter valet fick han korgen.

– Jag erbjöd ett majoritets­styre med M, C och S, men det ville man inte fundera på. Man ville inte ens diskutera saken, säger Kjell Henriksson.

Nu står det klart att han fortsätter i rollen som opposition­sråd. S har gått med på att släppa fram det blågröna minoritets­styret, men ser också att opposition­en får mer att säga till om.

– Styret måste förankra sina beslut. Vi måste diskutera alla frågor och komma överens innan det går till beslut. Risken är annars hela tiden att de inte får igenom sin politik. Det är ett vågspel för en minoritet, säger Kjell Henriksson.

S HAR SÄKRAT presidiepo­ster i alla kommunens nämnder och styrelser genom att ingå ett valteknisk­t samarbete med Vänsterpar­tiet och Laholmspar­tiet.

I utbyte får LP ett ökat inflytande i kommunen, bland annat med en hett eftertrakt­ad stol i kommunstyr­elsen åt partiets starke man Bertil Johansson.

– Alliansen ska inte känna sig säkra, de är i underläge nu. Jag kommer att jaga på och avslöja galenskape­r om det blir några, säger Bertil Johansson.

MED SINA TRE mandat blev LP en populär lekkamrat efter valet.

– Vi har förhandlat med Sverigedem­okraterna också, men S var först med att ringa och vi kom fram till att de blev bäst för oss. Det är inget politiskt samarbete, bara ett valteknisk­t, säger Bertil Johansson.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? VÅGMÄSTARE. Kjell Henriksson (S) förblir opposition­sråd. Styret måste förhandla med S om budgeten.
Bild: JONATAN GERNES VÅGMÄSTARE. Kjell Henriksson (S) förblir opposition­sråd. Styret måste förhandla med S om budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden