Hallandsposten

Skejtpark får vänta på undersökni­ng

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Innan skejtparkf­öreningen får bygga intill Forum måste förhålland­ena under jord utredas; det kan finnas förorening­ar i marken – som tidigare använts av Bruket.

Av det skälet håller kommunen på att skynda fram ett beslut om en geologisk undersökni­ng av marken. Samhällsby­ggnadsnämn­den vänder sig till kommunstyr­elsen för att få 150 000 kronor i ett extra budgetansl­ag, för att anlita en geoteknisk konsult.

Ärendet planeras tas upp i kommunstyr­elsen i mitten av november, först därefter kan konsulten anlitas.

När Hylte skateparkf­örening i förra månaden lämnade in sin ansökan om att plan- och byggchef Hylte kommun

få bygga en skejtpark på ett 1 500 kvadratmet­er stort område intill Brogatan i Hyltebruk, var förhoppnin­gen att man redan i höst och vinter skulle kunna påbörja markarbete­na för parken.

DETTA FÖR ATT under våren kunna bygga ramper och övriga åkanläggni­ngar och därmed bli klar för en invigning i samband med skolavslut­ningen till sommaren. Detta tidsschema hotar nu att spricka.

– Vi kan ge bygglov tidigare. Men innan föreningen får starttills­tånd bör den geoteknisk­a undersökni­ngen vara gjord, säger Siv Modée, plan- och byggchef i Hylte kommun.

”Vi kan ge bygglov tidigare. Men innan föreningen får starttills­tånd bör den geoteknisk­a undersökni­ngen vara gjord.”

SIV MODÉE,

MAN VILL FÖRSÄKRA sig om, uppger hon, att det inte finns några markförore­ningar på tomten som man bygger fast genom att anlägga skejtparke­n ovanpå dem.

Johan Petersson, ordförande för Hylte skateparkf­örening säger att han och föreningen är införstådd­a med att en undersökni­ng av marken först måste göras och att han är nöjd med att frågan nu skyndas på.

– Detta har ingått i överenskom­melsen med kommunen om att bygga parken där den skall vara, säger han.

Fastighete­n har blivit kommunens genom ett markbyte med Stora Enso, vilket underteckn­ades i vintras. Det finns synliga tecken på att det bakåt i tiden lagts schaktmate­rial i området i form av grus och sten.

KOMMUNEN HAR ÄN större planer för området. Öster om skejtparke­n ska byggas nya bostäder. Innan det sker krävs en helt ny detaljplan och det arbetet har inte påbörjats.

Den gamla detaljplan­en, som sträcker sig över hela bruksområd­et och senast kompletter­ades 1997, säger kort och gott att området ska användas för industriel­lt ändamål.

ATT GÖRA EN geoteknisk undersökni­ng ingår normalt i planläggni­ngen, i dess tidiga skede.

– Vi håller på att bilda en projektgru­pp, som ska jobba med planen. Det är inte klart ännu, säger Per Borg, kommunchef i Hylte.

Även skejtparke­n ska ingå i detaljplan­en, men enligt Per Borg behöver inte den nya planen vara klar innan skejtparke­n byggs. Kostnaden för den geologiska undersökni­ngen, säger han, ska heller inte belasta skejtarnas förening.

Denna har fått fem miljoner från Arvsfonden för att bygga sin anläggning.

 ??  ??
 ?? Bild: PIVOTECH ?? MARKEN OSÄKER. Illustrati­onen visar hus skejtparke­n kan komma att se ut när träden klär sig med höstlöv.
Bild: PIVOTECH MARKEN OSÄKER. Illustrati­onen visar hus skejtparke­n kan komma att se ut när träden klär sig med höstlöv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden