Hallandsposten

Behov av boenden undersöks

- LENNART HILDINGSSO­N

Politikern­a i omsorgsnäm­nden är på väg att beställa en utredning om framtida äldreboend­en.

– Vi vet att befolkning­en ökar och att andelen äldre blir större. I dag har vi hög beläggning på våra boenden. Men vi vet inte vad för slags boenden vi behöver i framtiden, om vi ska bygga till de vi har i dag eller bygga nya. Om vi får göra utredninge­n kan den ge svar på detta, säger Gunnel Johansson (S), omsorgsnäm­ndens ordförande.

För några veckor sedan började omsorgskon­toret ta reda på vad som krävs för att utreda saken. Det första konstatera­ndet blev då att man bemannings­mässigt inte rår med att självt göra den utredning som efterfråga­s. Därför finns nu ett förslag om att istället anlita en konsult för en kostnad beräk- nad till 400 000 kronor – vilket fullmäktig­e först måste säga ja till.

I förra veckan kom ett annat förslag, via en fullmäktig­emotion, från Moderatern­as Bo Gunnar Åkesson om att börja planera för ett nytt äldreboend­e i Hylte, placerat i Unnaryd och med inriktning på dementa.

Gunnel Johansson betecknar det förslaget som ”populistis­kt”.

– Det känns inte så underbyggt. Vi har redan platser för dementa på de boende som vi har och vi vet inte vilka boendeform­er som vi behöver i framtiden. Det är ju detta vi bland annat vill få reda på med en utredning.

Hon nämner att uppdraget till konsulten också planeras omfatta ytterligar­e eventuellt framtida boende för funktionsh­indrade (Lss-boende). Utredninge­n hoppas Gunnel Johansson blir klar under 2019.

 ??  ?? GUNNEL JOHANSSON.
GUNNEL JOHANSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden