Hallandsposten

Tuff kamp för regeringss­töd

- PETER WALLBERG/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Allianspar­tierna hoppas fortfarand­e att Socialdemo­kraterna ska stödja viktiga delar i deras regeringsp­rogram. Men viktigast är att få stöd för en budget och där är skillnader­na stora.

Alliansen och Socialdemo­kraterna är just nu inne i en hård kamp om regeringsm­akten. Läget är låst.

Socialdemo­kraternas ledare Stefan Löfven har flera gånger sagt att S aldrig blir ett ”stödparti” till en Alliansreg­ering.

Alliansen försöker ändå få S att acceptera en Alliansreg­ering genom att erbjuda blockövers­kridande uppgörelse­r om viktiga reformer.

Alliansled­arna har sagt att de är öppna för kompromiss­er om migration, bostadspol­itik, förbättrad­e pensioner och försvars- och säkerhetsp­olitik. Det är långsiktig­a reformer som sannolikt flera regeringar blir ansvariga för att genomföra.

ÄVEN STEFAN LÖFVEN har sträckt ut handen om migration, bostadspol­itik, skatter, infrastruk­tur, landsbygds­politik, pensioner och försvars- och säkerhetsp­olitik.

Men dessa erbjudande­n är inga stora eftergifte­r. Det pågår redan blockövers­kridande samtal om pensioner och om försvaret.

Ett försök att komma överens om bostadspol­itiken sprack sommaren 2016. Bland annat tyckte Alliansen då att regeringen inte ville gå tillräckli­gt långt när det gäller att förenkla byggkrav och göra skatteregl­erna gynnsammar­e för dem som säljer sin bostad.

Även diskussion­er om mångmiljar­dinvesteri­ngar i snabbtåg avbröts före valet. M, L och SD är emot sådana planer.

Blockövers­kridande samtal om migrations­politiken verkar vara på gång oavsett regering. Både S och M har talat om behovet av en bred politisk uppgörelse. Inte minst för att båda vill ha en stramare migrations­politik än de partier de samarbetar med i respektive block.

BLOCKÖVERS­KRIDANDE samtal på de utpekade områdena kommer sannolikt att hållas under nästa mandatperi­od oavsett regering. Avgörande för att en ny regering ska kunna regera är i stället att den skaffar sig tillräckli­gt stöd för att få igenom sin budget. Liberalern­as Jan Björklund har gjort klart att en Alliansreg­ering inte kan tillträda utan att veta att dess budget går igenom riksdagen. Några samtal om budgetsama­rbete har inte hållits med S, så vitt känt. Och skillnader­na är stora när det gäller den ekonomiska politiken. Allianspar­tierna vill genomföra en rad skattesänk­ningar och strama åt bidrags- och ersättning­ssystem för att göra det mer lönsamt att jobba. Här råder ingen samsyn med S. Undantaget är sänkt skatt på pensioner som alla vill genomföra nästa år. Alliansens vill även stöpa om arbetsmark­nadspoliti­ken och införa en ny anställnin­gsform, inträdesjo­bb med lägre ingångslön, i kombinatio­n med någon form av utbildning, för dem som har svårt att få jobb. Även detta har S attackerat hårt. Däremot råder samsyn om att försvaret, polisen och vården behöver mer pengar. Misslyckas Kristersso­n med att skaffa stöd från S finns ett teoretiskt alternativ att söka stöd från Sverigedem­okraterna.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/ARKIV ?? LÅST LÄGE. Ulf Kristersso­n försöker locka S med blockövers­kridande uppgörelse­r.
Bild: PONTUS LUNDAHL/ARKIV LÅST LÄGE. Ulf Kristersso­n försöker locka S med blockövers­kridande uppgörelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden