Hallandsposten

Tar i Brasilien

- HELENA NORDENBERG

tillgång, nämligen hans antietabli­ssemangsbu­dskap om att politikern­a är korrupta och sitter i knät på varandra medan han framställe­r sig själv som ett kristligt och auktoritär­t alternativ.

LIKSOM MÅNGA ANHÄNGARE till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring. Men även Haddad är på uppåtgåend­e. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpar­tiet hade honom som vicekandid­at bakom den oerhört populäre expresiden­ten Lula da Silva. Men försöken att få den mygeldömde Lula att kandidera från fängelset misslyckad­es och Haddad uppgradera­des till presidentk­andidat. Därefter har han fått allt starkare stöd.

Efter den första omgången låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro och han vädjar därför till utslagna kandidater att bilda enad front. Förutsättn­ingarna för det beskrivs av brasilians­k expertis som ganska goda, i och med att högermanne­n är så omstridd, vilket bäddar för en jämn * Fernando Haddad – Arbetarpar­tiet (PT). När det stod klart att den före detta presidente­n Lula da Silva – Brasiliens populärast­e politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpar­tiets kandidat. Haddad har arbetat i finansbran­schen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildning­sminister under presidente­rna Lula da Silva och Dilma Rousseff. 55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerika­s största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästar­e 2013–2016.

* Jair Bolsonaro – Sociallibe­rala partiet (PSL). Den 63-årige högerledar­en har jämförts med USA:S president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet. Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvi­nistiska, homofobisk­a och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmä­tningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandsk­arna. andra valomgång den 28 oktober.

Å ANDRA SIDAN saknar Haddad Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidente­n utsåg en protegé förskräcke­r i viss mån – Dilma Rousseff tog över efter Lula 2011, men fick inte alls en lika framgångsr­ik presidentt­id. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.

 ?? Bild: RICARDO BORGES/TT ??
Bild: RICARDO BORGES/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden