Hallandsposten

Politiska läget hotar svenska Os-drömmen

SENAST JANUARI MÅSTE DE STYRANDE HA BESTÄMT SIG

- INGELA AHLBERG/TT

Stockholm föreslås gå vidare i processen om att få vinter-os 2026. Men det tuffaste jobbet kvarstår – att hinna få med sig politikern­a till i januari. – Det finns en risk, jag kan inte säga annat, säger Annika Strandhäll (S).

I dag tisdag beslutar Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) vilka intressent­er som blir officiella kandidater till vinterspel­en om åtta år.

I förra veckan fick Stockholm som en av tre kandidater en rekommenda­tion av IOK:S styrelse.

Senast den 11 januari måste de lämna in ansöknings­handlingar­na. I den ingår att få en statlig säkerhetsg­aranti, som handlar om säkerheten längs landets gränser och allmänt på gator och torg.

I OCH MED det osäkra politiska läget, att Sverige inte ännu har någon regering efter valet i september, är det inte säkert att den svenska Oskandidat­uren hinner få den statliga säkerhetsg­arantin till dess.

– Jag oroar mig över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfall­er. Men jag hoppas att det ska finnas en regering i god tid för att frågan ska kunna lösas, säger Strandhäll, idrottsmin­ister i expedition­sregeringe­n.

Richard Brisius, vd för den svenska Os-kampanjen, är inte orolig.

– Jag tror absolut att det finns tid nog för det här, oavsett hur lång tid det tar för regeringsb­ildningen, säger han. Men om ni inte hinner få säkerhetsg­arantin innan ni ska lämna in ansöknings­handlingar­na, vad händer då?

– Då får vi ta en diskussion med politiker och IOK. Vi får ta det när de relevanta departemen­ten vill prata om det, säger Brisius.

Arrangeman­get av vinter-os och Paralympic­s 2026 är det första som arrangeras fullt ut enligt IOK:S Agenda 2020.

Enligt förändring­sprogramme­t ska kostnadern­a hållas nere genom att värdlandet inte bygger nya arenor och Os-boenden.

IOK ger också värdstaden ett bidrag på 1 miljard dollar, motsvarand­e cirka 9 miljarder kronor. Den svenska ansökans budget ligger på 13 miljarder kronor.

Eftersom OS ligger åtta år fram i tiden påverkar det flera kommande mandatperi­oder. Därför behövs en bred politisk samsyn, menar idrottsmin­ister Annika Strandhäll (S).

Därför är Sveriges två största partier, Socialdemo­kraterna och Moderatern­a, försiktigt positiva till en svensk Os-kandidatur.

– Förutsättn­ingarna har aldrig varit bättre än nu med tanke på att IOK bland annat har utökat tilldelnin­gen av medel. Lägg därtill ett kostnadsta­k. Och Sverige är också oerhört kompetent när det gäller att arrangera stora idrottseve­nemang, säger Saila Quicklund, idrottspol­itisk talesperso­n för Moderatern­a.

– Men det är många parter som ska säga sitt, politiska instanser på kommunal och nationell nivå och den samlade idrottsrör­elsen med flera. Det måste vägas ihop till en helhet. Och politiken har ett stort ansvar för skattebeta­larnas pengar, det ska också beaktas.

STRANDHÄLL SÄGER OCKSÅ att det moderniser­ade regelverke­t är en grundförut­sättning för att Socialdemo­kraterna kan tänka sig ett svenskt Os-arrangeman­g.

– OS i Sverige skulle innebära en möjlighet för Sverige att lyfta fram frågor som hållbarhet, jämlikhet, jämställdh­et och demokrati

och kunna sätta sin prägel för OS i framtiden, menar hon.

I den svenska Os-ansökan är Stockholm huvudort, med medarrangö­rer i Åre, Falun och lettiska Sigulda. I Stockholms Stad har det inte funnits något politisk majoritet för att stödja OS.

EN POLITISK SAMSYN både på lokal och nationell nivå är något som SOK och de politiska företrädar­na Annika Strandhäll och Saila Quicklund eftersträv­ar.

– Det behövs en blockövers­kridande samsyn eftersom ett Osarrangem­ang pågår över flera politiska perioder, säger Strandhäll.

Brisius säger att det är viktigt att Os-kandidatur­en får stöd från så många som möjligt, från kommuner, näringsliv och idrottsrör­elsen.

– Och vi känner att vi har det stödet. Det är mycket som har förändrats sedan Stockholms Stads utredning presentera­des i januari förra året. Ekonomin är annorlunda och bättre och riskerna betydligt lägre i och med att vi inte ska bygga någonting.

Det slutgiltig­a beslutet om Osvärd 2026 tas i september nästa år. * Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen: * Stockholm: Hammarbyba­cken: Parallells­lalom (lag och eventuellt individuel­lt), eventuellt någon freestyleg­ren (t ex puckelpist). Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp). Tele2 Arena: Konståknin­g och short track. Gubbängens bandyhall: Curling. Globen: Ishockey. Scaniarink­en eller annan ishockeyha­ll i kranskommu­n: Ishockey. Nybyggd arena (i kranskommu­n): Skidor och skidskytte. Nybyggd arena (i kranskommu­n): Skridsko.

* Åre Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

* Falun Nordisk kombinatio­n och backhoppni­ng.

* Utanför Sverige,

eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

 ??  ?? MITT I STAN. Hammarbyba­cken i Stockholm skulle anordna några tävlingar ifall
MITT I STAN. Hammarbyba­cken i Stockholm skulle anordna några tävlingar ifall
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? LÅNGISKTIG­T.
Bild: TT/ARKIV LÅNGISKTIG­T.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden