Hallandsposten

Inre resor behöver inte alltid kräva de största medlen

-

Nog är det en ganska sliten klyscha att man ska resa ända till Indien för att hitta sig själv. Men på den klyschan bygger flera av vår tids succéböcke­r, som ”Delhis vackraste händer” och ”Eat, pray, love”. I verklighet­en är det också en aldrig sinande ström av turister som reser från jordens alla hörn till det färgspraka­nde landet. Nu senast vår svenske komiker David Batra, som i sällskap med korrespond­enten Malin Mendel ska ta sig an den indiska livsstilen på bästa sändningst­id i SVT. Batra har själv en indisk pappa, men som komiker och författare har han främst skildrat det typiskt svenska, som till exempel fenomenet arga lappar i tvättstuga­n.

I SERIEN ”Världens sämsta indier” är premissen att Batra är för bortskämd, mesig, ja, helt enkelt för svensk, för att klara av att leva i Indien. Första avsnittet, som sändes i onsdags, innebar bland annat en övernattni­ng på en tunn madrass i ett smutsigt och myggrikt rum mitt i slummen. Inte direkt något som fick David Batra att jubla, men vem hade gjort det?

Utmaningar­na som går bortanför turistbros­chyrens säljiga bilder är roliga att följa med på, men det är hur Malin Mendel berättar om Indiens utveckling som gör att ett intresse för landet och folket skapas på djupet. Hennes kunniga beskrivnin­gar väger upp mot de komiska inslagen och kompletter­ar programidé­n på ett fint sätt. Det blir tydligt att landet har potential att inspirera oss i västvärlde­n på betydligt fler plan än det andliga.

”Nog blir jag fascinerad av Indien när jag följer Mendel och Batra runt på folkrika, livfulla gator och i trånga, smutsiga gränder.”

Nog blir jag fascinerad av Indien när jag följer Mendel och Batra runt på folkrika, livfulla gator och i trånga, smutsiga gränder. Men helst stannar jag nog hemma och letar efter mig själv på närmre håll, kanske uppe på någon fjälltopp eller i en ursvensk barrskog. Gärna reser jag med tåg, precis som vännerna Anders och Harri i kortfilmen med samma namn. De två gör både en yttre och en inre resa när de, drivna av Anders stora tågintress­e, beger sig till Getå i Östergötla­nd för att hedra offren i den stora järnvägsol­yckan som skedde där för precis hundra år sedan.

FILMEN, SOM LIGGER på SVT Play, är en kort men charmig skildring av vikten av vänskap. Medan en spartansk övernattni­ng i Delhis slum kan vara en mental prövning för vissa så kan det för andra vara utmanande nog att ensam gå in på en trång tågtoalett. Och medan vissa använder yoga för att uppnå inre frid kan andra uppslukas lika fullständi­gt av ett gemensamt intresse för tåg eller musik. Inte mycket händer i ”Anders och Harri” men på de drygt tio minuterna som dokumentär­en varar lär vi snabbt känna de två vännerna och får dessutom veta lite om den otäcka tågolyckan 1918. Ibland behövs det inga storslagna medel för att få en funderare på livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden