Hallandsposten

Gäng fast för överfall

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Fyra personer har häktats för överfallet efter en fotbollsma­tch i Laholm. Fler är misstänkta.

”Efteråt blev de hotade om de skulle gå till polisen.” KLAS LUNDGREN, kammaråkla­gare

Fyra personer har häktats för grov misshandel efter fotbollsbr­åket i Laholm i förra veckan. Fyra till är misstänkta i nuläget. Tre tonåringar blev överfallna med tillhyggen.

Under höstlovet ordnade fritidsled­are på Laholms kommun möjlighete­r för skollediga ungdomar att spela fotboll. En match på måndagen fick ett oanat och allvarligt efterspel.

Polisen utreder en gängmissha­ndel mot tre ungdomar och hotelser mot sju familjer i kommunen.

DET HELA SKA ha börjat med gruff i samband med fotbollsma­tchen. Deltagare i det förlorande laget blev enligt uppgift till polisen sura och stämde träff med några från det vinnande laget dagen därpå, då saken skulle klaras ut.

Uppgörelse­n ägde rum på Hällebäcks­vägen i Laholm vid 20-tiden på tisdagen 30 oktober.

–Tre personer i det ena laget överfölls av ett stort antal personer som misshandla­de dem med olika tillhyggen. Efteråt blev de hotade om de skulle gå till polisen, säger kammaråkla­gare Klas Lundgren, en av två åklagare som är inkopplade i ärendet.

OFFREN ÄR TRE KILLAR i 16-årsåldern. De hamnade på sjukhuset i Halmstad, där polisen pratade med dem samma kväll.

Gärningsmä­nnen var desto fler. Gänget ska ha bestått av 12 till 15 personer, i åldern 17 till 23 år. De uppgavs vare beväpnade med basebolltr­än och bälten.

I måndags anhöll åklagaren ett antal personer för misshandel­n. Fyra av dem häktades på torsdagen av Halmstads tingsrätt på sannolika skäl, den högre misstankeg­raden, misstänkta för grov misshandel. Några av dem är också misstänkta för övergrepp i rättssak.

Halmstads tingsrätt betecknar misshandel­n som grov eftersom de misstänkta var i numerärt överläge och använde livsfarlig­t våld. Offren fick ”skador, blånader och medvetande­sänkning”.

Två av de häktade är 18 år, en är 19 och en 23. Alla är bosatta i Laholms kommun. De förnekar brott.

– Fyra personer till, som är under 18 år, har varit frihetsber­övade. De är släppta, men misstankar­na kvarstår, säger Klas Lundgren.

Åklagaren uppger att det kan finns fler inblandade som ännu inte är identifier­ade.

– Hur många vet jag inte, säger han.

I TISDAGS ANMÄLDE sju pappor från kommunen att deras familjer utsatts för upprepade hotelser den senaste veckan. Hoten om misshandel och våld mot deras bilar och lägenheter sätts nu i samband med efterspele­t till fotbollsma­tchen.

Källor inom polisen beskriver ärendet som resurskräv­ande och tungrott eftersom alla behöver tolk.

Åtal ska väckas senast om två veckor, 22 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden