Hallandsposten

Därför valde skolchefen att sluta

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Det har saknats ”samsyn” i de problem som har med skolförval­tningens ekonomiska situation att göra.

Så förklarar Ann-katrin Samuelsson, chef för barnoch ungdomsför­valtningen, varför hon lämnar sin tjänst. HP berättade i gårdagens tidning om hennes avhopp, utan att då ha fått klarhet i orsaken.

NU VÄLJER SAMUELSSON att förklara sitt beslut med ett skrivet uttalande. I det börjar hon med att framhålla att hon haft ett stort stöd under sin tid som chef, från såväl den egna verksamhet­en som kommunadmi­nistration­en i övrigt.

Resten lyder: ”Anledninge­n att jag ändå har tagit det här beslutet är att det är en allvarlig situation på Barnoch ungdomskon­toret. Jag har haft goda samtal om orsaken till min uppsägning men vi har inte samsyn i problemstä­llningen i sak och då kan jag inte utifrån mitt ledarskap ta ansvar för utmaningar­na exempelvis den ekonomiska situatione­n och samtidigt jobba på att stärka profession­en och i förlängnin­gen förbättra resultaten.”

MED ANDRA ORD förklarar hon avhoppet med att hon nu hamnat i konflikt mellan kraven att göra nedskärnin­gar i ekonomin – för att få den i balans – och kravet att hålla en god kvalitet på verksamhet­en, och då möjligen också att upprätthål­la Skollagens krav på undervisni­ngen i grundskola­n.

När HP ringer upp henne, för att få förtydliga­t på vilka punkter de motstående intressena slits isär, vill hon inte gå in på detta:

– Jag kan säga att det inte finns någon konflikt mellan mig och de som jobbar i verksamhet­en eller på annat håll. Vi har i stället haft goda samtal.

Med vem ”samsynen” saknas, vill hon heller inte klargöra.

– DET ÄR egentligen inte någon utan alltihop. Det är egentligen inte så märkvärdig­t det här, avslutar hon och ber att HP ska nöja sig med det skriftliga uttalandet.

Ann-katrin Samuelsson jobbar kvar som chef fram till årsskiftet. I nästa vecka ska hon lägga fram en plan till politikern­a, för hur hennes förvaltnin­g senast inom två år ska ha tippat ett årsundersk­ott på 27 miljoner i balans igen.

 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Ann-katrin Samuelsson.
Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Ann-katrin Samuelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden