Hallandsposten

Regionen satsar på att öka exporten

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Region Halland gör en satsning som ska ge exporteran­de företag vind i seglen. Förra veckan invigdes plattforme­n Exportcent­rum Halland och Exportprog­rammet startar i mars nästa år.

Trenden är positiv för halländska exporteran­de företag. Under 2017 ökade exporten i Halland med tio procent och totalt exporterad­e de halländska företagen varor för cirka 15,5 miljarder kronor.

Ellen Källberg, näringsliv­sstrateg på Region Halland, menar dock att det behövs verktyg för att ännu fler företag ska våga att börja exportera sina produkter.

– Det är en av anledninga­rna till att vi nu har startat Exportcent­rum Halland, en digital plattform som i första hand vänder sig till små och medelstora företag. Dessa företag har ofta knappa resurser när det gäller såväl tid som pengar för att kunna sätta sig in i vilken hjälp som går att få, säger hon.

PÅ SAJTEN HAR Region Halland samlat all kompetens.

– Representa­nter från exempelvis de halländska kommunerna, Almi och Västsvensk­a Handelskam­maren lotsar besökarna rätt.

– På så sätt ska fler företagare få tillgång till rätt hjälp vid rätt tillfälle för att i slutändan våga ta steget att börja exportera, säger hon.

I mars inleds den tredje omgången av Exportprog­rammet.

– Programmet har varit en stor framgång. Cirka 30 halländska företag deltog i förra omgången och 73 procent av dem ökade sin omsättning under perioden och ungefär en tredjedel har nått ut på en exportmark­nad.

Utbildning­en, som arrangeras på olika platser i regionen, är uppdelad i fyra olika moduler – internatio­nell utbildning, nätverksgr­upper, individuel­l avstämning och support samt marknadsak­tivitet.

KURSTIDEN ÄR nio månader och sista anmälnings­dag är den 1 februari 2019.

– De sökande genomgår en urvalsproc­ess. Kursen vänder sig till små och medelstora företag som redan i dag exporterar eller som har långtgåend­e planer på att börja göra det, säger Ellen Källberg.

Exportprog­rammet i Halland är ett samarbetsp­rojekt mellan Väst- och Sydsvenska Handelskam­maren, Business Sweden, Almi Företagspa­rtner Halland, och Region Halland.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? HALLÄNDSK EXPORT. Region Halland hoppas att fler företag ska välja att satsa på utländska marknader.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV HALLÄNDSK EXPORT. Region Halland hoppas att fler företag ska välja att satsa på utländska marknader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden