Hallandsposten

Bristande stöd till elev får kritik

- CECILIA WELIN

Eleven fick inte rätt stöd och det finns allvarliga brister i skolans utredning. Det anser Skolinspek­tionen som kräver att kommunen tar tag i situatione­n.

I våras anmälde elevens förälder att skolan misslyckat­s med att ge barnet rätt stöd. Bristerna gjorde att eleven inte nådde kunskapskr­aven i sex ämnen.

Skolan har i ett yttrande svarat att man känt till problemen sedan våren 2015. Anpassning­ar gjordes men hade inte önskad effekt.

DET LEDDE I SIN TUR till att skolan gjorde en utredning som kom fram till att eleven var i behov av särskilt stöd. Ytterligar­e åtgärder sattes in i början av hösttermin­en.

Eleven har också haft hög frånvaro. Någon utredning till orsaken har inte gjorts men är på gång, enligt skolan.

Skolinspek­tionen anser att utredninge­n som gjorts är kortfattad och innehåller stora brister. Myndighete­n påpekar vidare att det är viktigt att en skola anpassar stödåtgärd­er om de inte får önskad effekt.

Skolinspek­tionen konstatera­r också att trots att skolan fick signaler om att de åtgärder som satts in inte varit tillräckli­ga anmäldes inte detta till rektorn. Det är anmärkning­svärt och en allvarlig brist, menar myndighete­n.

NU KRÄVER Skolinspek­tionen att kommunen vidtar en rad åtgärder. Personalen ska fortsättni­ngsvis anmäla till rektor när det finns risk att en elev inte når kunskapskr­aven trots att stöd getts.

Dessutom ska kommunen skyndsamt utreda den aktuella elevens fullständi­ga behov av stöd samt upprätta ett nytt och fullständi­gt åtgärdspro­gram.

”Skolinspek­tionen anser att utredninge­n som gjorts innehåller stora brister.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden