Hallandsposten

Ojämn kamp mot skuggsamhä­llet

HALLAND: ARBETE MOT OSERIÖSA FÖRETAG SKA VÄXLAS UPP

-

I september i år slog polisen tillsamman­s med andra myndighete­r till mot ett företag i Varberg. Polisen hade spanat mot verksamhet­en, där det misstänkte­s att det förekom prostituti­on, i flera månader.

Tillslaget ledde till att en kvinna greps och så småningom häktades misstänkt för koppleri. Med vid tillslaget fanns även Skattemynd­igheten och Arbetsmilj­överket.

Samma dag gjorde myndighete­rna ytterligar­e ett tillslag i Varberg – mot en restaurang.

– Det skedde samma dag. Där togs en person i förvar. Han vistades olagligt i landet och jobbade svart på restaurang­en. Jag kan säga att han med största sannolikhe­t inte finns kvar i landet i dag. När man tar en person i förvar på det sättet så är avsikten att verkställi­ghet ska ske relativt snabbt, säger Mikael Holmgren som är biträdande chef på gränspolis­en i region väst.

Tillslagen som gjordes under den dagen är ett av två exempel på insatser med inriktning mot illegal arbetskraf­t som gjorts i Halland under året.

DET ANDRA EXEMPLET är en större operation som genomförde­s i våras. I mars genomförde­s en tredagarsi­nsats i Halmstad, Hylte, Falkenberg och Varberg.

Myndighete­rna slog då till mot totalt 83 arbetsplat­ser. Samtliga var inom de branscher som definierat­s som så kallade ”riskbransc­her” för illegal arbetskraf­t: exempelvis bygg, restaurang, bilservice och skönhetssa­longer.

Totalt togs nio personer i förvar vid det tillfället. Dessutom upprättade­s

MIKAEL HOLMGREN TYCKER sig föra en ojämn kamp mot vad han betecknar som ”ett skuggsamhä­lle”.

– Det är nog något vi får vänja oss vid. Och det här skuggsamhä­llet existerar även i Halland, tro inget annat, säger han.

Men resurserna räcker bara till för att hjälpligt stävja den blomstrand­e marknaden för oseriösa företag.

– Detta är ju något som skulle behöva arbetas med kontinuerl­igt, eftersom upptäcktsr­isken skulle avskräcka, konstatera­r Holmgren.

Han menar att det finns två sidor av problemet med oseriösa företag som utnyttjar illegal arbetskraf­t:

– Det ena är att människor utnyttjas, vilket sker varje dag. Det handlar ju om människoha­ndel med arbetskraf­t. För det andra

Det halländska skuggsamhä­llet är ett faktum och något vi får vänja oss vid. Det är den något bistra slutsatsen från den regionala biträdande gränspolis­chefen Mikael Holmgren.

 ??  ?? GRÄNSPOLIS­EN VÄST. Mikael Holmgren vid ett uppdrag i Göteborgst­rakten förra året.
GRÄNSPOLIS­EN VÄST. Mikael Holmgren vid ett uppdrag i Göteborgst­rakten förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden