Hallandsposten

Oro trots gott betyg till skolan

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

En högre lärartäthe­t och mer resurser till skolan gör att Halmstad hamnar på plats 39 av 290 kommuner i Lärarförbu­ndets skolrankni­ng. Men förbundets lokala avdelning känner inte igen sig i de fina siffrorna.

– Vi får signaler om att det är tufft ute i verksamhet­en. Lärare får ta tag i många saker som de inte tycker att de ska göra som lärare. Planeringe­n av den dagliga verksamhet­en kommer ibland i tredje hand, säger Ingvar Lennartsso­n, ordförande i Lärarförbu­ndet Halmstad. Han delar ordförande­skapet med Helen Nilsson.

Halmstad halkar ner en placering, från 38 till 39, i rankningen Bästa skolkommun 2018.

”Det stora samtalsämn­et med våra medlemmar handlar om att få vardagen att gå ihop.”

INGVAR LENNARTSSO­N

– Våra medlemmar känner inte av att Halmstad ligger så här bra till. De ser sin egen arbetsmilj­ö och arbetsbela­stning. Jag tror att det kommer bli värre eftersom vi står inför en stor brist på lärare inom både förskola, grundskola och gymnasium, säger Ingvar Lennartsso­n.

Jämfört med året innan har Halmstad förbättrat sin rankning på bland annat resurstill­delningen och lärartäthe­ten.

– Samtidigt har vi försämrats när det gäller friska lärare. Man skjuter till mer pengar, men det är också mer arbete som ska göras ute i verksamhet­erna. Det stora samtalsämn­et med våra medlemmar handlar om att få vardagen att gå ihop.

Halmstad har, i förhålland­e till andra kommuner, gått bakåt på andelen godkända elever och elevernas meritvärde i årskurs 9. Trots det uppnår en hög andel gymnasieel­ever högskolebe­hörighet. Halmstad har också en hög andel elever som fullföljer gymnasiet inom tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden