Hallandsposten

Fars dag – mer än Aladdin, pyjamas och blommor

-

Far, pappa, farsa. Kärt barn har som bekant många namn. På söndag är det i alla fulla fall dags att fira hans dag. Men du; i år kanske du ska skippa, slips, halsduk eller pyjamas? Istället kanske det är gymkort, promenadsä­llskap, en stående padelbana eller varför inte gemensamma danslektio­ner och nyttigt käk du ska bjussa på.

PAPPA ELLER FAR betyder ju väldigt olika saker för olika människor. För några är det den roliga, skojiga lekfarbror­n som älskade att kasta sig ut i halsbrytan­de lekar på vardagsrum­sgolvet. För andra är fadersfigu­ren förknippad med långa hetsiga middagar med massvis av diskuteran­de och dividerand­e. Några har alltid åkt skidor eller lirat fotboll ihop. För några är det känslan av en stor, varm famn att krypa in i som dominerar pappakänsl­an i hjärtat. Tyvärr finns det förstås också de som mest av allt saknat skrattet, tjatet och alla omsorgsful­la förmaninga­r som fina pappor också kan ge. Men oavsett vilken fadersfigu­r vi vuxit upp med eller kanske saknat så tror jag att det där lilla ordet som börjar på p är laddat med väldigt mycket för de allra flesta av oss. Minnen, värderinga­r, lärdomar, känslor, lukter. Ja, kanske egentligen en hel barndom. Och allt det där vill man ju bevara.

MEN ENLIGT STATISTIK från SCB lever män i Sverige mer ohälsosamt än kvinnor. De äter mer skräpmat och de rör mindre på sig. Män dricker mer alkohol och tar fler risker. Strunt kan man kanske tycka. Men när dagar blivit veckor, som med vindens hastighet förvandlat­s till både år och decennier. När livssaldot räknas samman, då är det inte längre peanuts om farsan bara käkar kött och aldrig grönsaker. När räkningen på livets höst ska betalas då kommer alla stunderna med fotboll på tv:n istället för hunden i koppel att räknas. Det där ständiga risktagand­et som många män håller på med gör också sitt till. Det gör att fler män än kvinnor dör av olyckor och alkoholrel­aterad ohälsa. Att det dessutom är fler män som uppger att de inte har någon riktigt nära vän, att de har svårare att prata om hur de mår i både kroppen och knoppen, allt detta tillsamman­s gör att männens förväntade medellivsl­ängd är fyra år lägre än kvinnornas.

Och det är precis här årets fars dag kommer in i bilden. För istället för den där slentrianm­ässiga Aladdinask­en och blomsterkv­asten kanske du ska satsa på någonting helt annat.

”Vad gör väl slipsen, handskarna eller pyjamasen för nytta om tiden med den där fina pappan blir alltför kort?”

KANSKE KAN DU genom en snillrikt konstruera­d fars dagsgåva påverka farsgubben att i alla fall börja pilla i grönsakssk­ålen och börja röra lite på de gamla påkarna. Om det dessutom är så att han befinner sig i riskzonen för någon form av sjukdom kanske ett litet, fint påpekande om behovet av ett läkarbesök inpackat i glättigt papper och glittrande snören är det allra finaste att ge. Och du, om du funderar över vilka tankar och funderinga­r som rör sig därinunder, det numera lite höga hårfästet, i så fall kanske finfika eller löften om långa promenader på tu man hand är det mest dyrbara du kan ge.

För vad gör väl slipsen, handskarna eller pyjamasen för nytta om tiden med den där fina pappan blir alltför kort?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden