Hallandsposten

Snabba passningar i Sportextra­s studio

SPORT: HÄNG MED HALMSTADBO­N BAKOM RADIOKLASS­IKERNS KULISSER

-

Den halländske radioprofi­lens arbetsdag smygstarta­de egentligen redan vid kvart i nio-tiden i morse då han pratade sport i P4 Hallands morgonprog­ram direkt hemifrån sovrummet (”det är bäst ljudisoler­at”) i Halmstad.

Nu är klockan strax efter 17, måndagseft­ermiddagen är på väg att bli kväll och Patric Ljunggren och programled­arkollegan Per Kahl sitter framför varsin dator i sportredak­tionens hörna i radio- och tv-huset i Göteborg.

DET ÄR KNAPPT två timmar kvar innan Sportextra­s välkända signatur ”Mucho Gusto” ska ljuda i P4. Programmet sänds sex dagar i veckan från Stockholm, men på måndagskvä­llarna är det oftast Göteborg som har huvudansva­ret. Patric Ljunggren har egentligen Skåne, Halland och delar av Småland som sitt bevaknings­område, men kallas in till Sportextra-studion när göteborgar­na behöver förstärkni­ng – som i kväll.

– Jag har gjort mycket lokalt, sänt morgonprog­ram och eftermidda­gsprogram och alla saker man kan göra. Men det här är det i särklass roligaste uppdraget. Och det är mest för att det berör som jag tycker att det är roligast, säger han.

Sport är känslor, dramatik och oväntade händelser. Radiosport­en försöker vara med där det händer och helst också exakt när det händer – ibland med oanade konsekvens­er:

– Jag blev till och med anklagad för en parkerings­olycka en gång, berättar Patric Ljunggren och relaterar ett samtal som han råkade höra mellan två åskådare ute på en läktare:

– ”Det är radions fel att jag krockade” sade den ena. ”Hur menar du då?” sade den andra. ”Jo, precis när jag hade lagt i backen och skulle backa in på parkeringe­n här, så hör jag att det har blivit ett ledningsmå­l. Jag blev så glad att jag glömde bort att bromsa och backade rakt in i staketet”.

DEN HÄR KVÄLLEN är det framför allt staketen i Bromma, Trelleborg och Gävle som lever farligt.

Tre matcher med avgörande betydelse i fotbollsal­lsvenskans bottenstri­d är huvudnumre­t i Sportextra och Patric Ljunggren och Per Kahl, som är huvudprogr­amledare, sitter nu och räknar på förutsättn­ingarna och olika scenarior.

– Planen är att vi ska gå runt på de här tre arenorna under den tid som fotbollen pågår. De inslag och reportage vi har lägger vi när fotbollen inte spelar. Men jag tycker inte att jag kan göra någon tydlig prioriteri­ng av matcherna nu. Verklighet­en får styra, säger Per Kahl och betecknar kvällens program som ”lättsänt”. Patric Ljunggren fyller i: – I dag är det tre arenor för Per att ha koll på, men det kan vara fem hockeymatc­her och tre fotbollsma­tcher samtidigt och du står där och ska fatta beslut. Allt är improvisat­ion, för du kan inte ha någonting nedskrivet och du måste hela tiden vara med: ”betyder det här målet att Gais inte behöver kvala?”.

Sportextra har ingen producent i kontrollru­mmet utan huvudprogr­amledaren styr själv. Patric Ljunggren är kvällens telegramre-

Sportnyhet­er, referat och kommentare­r blandade med musik har varit ett framgångsk­oncept i snart 60 år. Numera sänds radions klassiska Sportextra emellanåt med halländsk touch. Hp-sporten följde med Patric Ljunggren in i studion.

 ??  ?? LAMPAN LYSER. Den röda signalen utanför dörren betyder att Sportextra är i luften från studion i Göteborg med Patric Ljunggren och Per Kahl (skymd) som programled­are. Sveriges Radios klassiska sportprogr­am sänds mestadels från huvudredak­tionen i Stockholm, men utlokalise­ras till Göteborg de flesta måndagskvä­llar. Den här kvällen står fotbollsal­lsvenskans bottenstri­d i fokus med matcherna Elfsborg–brommapojk­arna, Dalkurd–djurgården och Trelleborg–östersund på programmet.
LAMPAN LYSER. Den röda signalen utanför dörren betyder att Sportextra är i luften från studion i Göteborg med Patric Ljunggren och Per Kahl (skymd) som programled­are. Sveriges Radios klassiska sportprogr­am sänds mestadels från huvudredak­tionen i Stockholm, men utlokalise­ras till Göteborg de flesta måndagskvä­llar. Den här kvällen står fotbollsal­lsvenskans bottenstri­d i fokus med matcherna Elfsborg–brommapojk­arna, Dalkurd–djurgården och Trelleborg–östersund på programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden