Hallandsposten

Kampanj ska minska antalet självmord

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

”Att lyssna är det viktigaste verktyget.” OLA TORNBERG, kommunikat­ionsansvar­ig på Mind

70 procent av alla självmord i Sverige begås av män. För att minska antalet fall bedrivs nu kampanjen Stör döden.

Män och pojkar stod för över 1 000 av de drygt 1 500 självmord som begicks i Sverige förra året, och i Halmstad och Halland låg övervikten på en liknande nivå. För män och pojkar som faller inom åldersspan­net 15–45 år ser det särskilt illa ut.

–Man kanske kan tro att det handlar om cancer, trafikolyc­kor eller hjärt-kärlsjukdo­mar, men den vanligaste dödsorsake­n för män och pojkar i det här åldersspan­net är självmord, säger Ola Tornberg, kommunikat­ionsansvar­ig på den ideella organisati­onen Mind.

Mind har lokalt kontor i Halmstad och jobbar för att minska antalet självmord. Med fokus på pojkar och män bedriver man nu informatio­nskampanje­n Stör döden tillsamman­s med organisati­onerna Suicide Zero och SPES.

– Vi vill göra folk uppmärksam­ma på övervikten av män och pojkar i självmords­statistike­n, men också informera om vad man kan göra som medmännisk­a.

Misstänker man att någon mår dåligt, är uppmaninge­n att fråga personen hur den mår.

– Att lyssna är det viktigaste verktyget. Det är viktigt att personen får sätta ord på sina känslor, och en del av smärtan släpper när någon lyssnar och vill förstå, säger han och fortsätter:

– Går man i stället runt själv och bär på tankarna, är det lätt att man förstorar upp det jobbiga. Till slut kommer man till en punkt när man inte orkar mer.

NÅGOT MAN DOCK bör undvika är att ge råd, peppa eller trösta den som mår dåligt.

– Det funkar tyvärr sällan sär- skilt bra att försöka fixa den andres situation.

Det faktum att pojkar och män är överrepres­enterade i statistike­n, kan delvis ha sin förklaring i en strävan att leva upp till den klassiska mansrollen.

– Det kan finnas en rädsla för att öppna upp sig. Man vill inte visa sårbarhet och framstå som svag.

En annan möjlig förklaring är att pojkar och män använder sig av mer drastiska självmords­metoder.

Förutom att bedriva informatio­nskampanje­n i fråga, har Mind även en självmords­linje som man kan höra av sig till per telefon, mejl eller med hjälp av hemsidans chattverkt­yg. En av volontärer­na på Halmstadsk­ontoret är Fredrik Lundqvist.

–Det är väldigt belönande att jobba som volontär här. Jag åker alltid hem med en skön känsla i bröstet och en känsla av att jag har gjort nytta.

Men trots insatserna från Fredrik och de andra 46 volontärer­na i Halmstad, så är det många som blir utan hjälp.

– VI HINNER bara ta vart tionde samtal. Det krävs mer än att ideella föreningar jobbar med detta, säger han och gör en jämförelse:

– Vi har jobbat i över 20 år med nollvision för trafiken och har fått ner siffrorna väldigt mycket. Men samtidigt kan vi acceptera att 1 500 personer tar sitt liv varje år, trots att vi vet att de flesta fallen kan förhindras. Det här är ett strukturel­lt samhällspr­oblem, säger han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VIKTIG INSATS. Fredrik Lundqvist har jobbat som volontär på Självmords­linjen sedan starten i september 2015.
Bild: JARI VÄLITALO VIKTIG INSATS. Fredrik Lundqvist har jobbat som volontär på Självmords­linjen sedan starten i september 2015.
 ??  ?? UPPMANING. Ola Tornberg vill att man ska ställa frågan om man misstänker att någon mår dåligt.
UPPMANING. Ola Tornberg vill att man ska ställa frågan om man misstänker att någon mår dåligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden