Hallandsposten

Bopriserna fortsätter stiga i länet

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Priserna på bostadsrät­ter fortsätter att stiga. Ny statistik visar att priserna ökat med elva procent under de senaste tre månaderna.

Svensk Mäklarstat­istik släppte sin nya rapport under onsdagen. Den visar på en ökning för bostadsrät­tspriserna både i Halmstad, där de ökat med tre procent, och i Halland under de senaste tre månaderna. På riksnivå har priserna ökat med 0,4 procent.

ÄR MAN UTE efter att köpa villa kan man dock skatta sig lycklig. Villaprise­rna har stannat av på länsnivå och prisutveck­lingen landade på minus 0,1 procent över de senaste tre månaderna. I Halmstad har priserna dessutom sjunkit med två procent.

”Köpare och säljare möts prismässig­t i allt större utsträckni­ng.”

MARCUS SVANBERG

– Hårdare bolåneregl­er i kombinatio­n med kommande räntehöjni­ngar gör köparna mer avvaktande vad gäller stora bostäder och bostäder med hög avgift. Trenden är allra tydligast i storstäder­na, men den minskade efterfråga­n påverkar också bostadsrät­tspriserna i riket som helhet, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäk­ringar Fastighets­förmedling, i ett pressmedde­lande.

VILLAPRISE­RNA HAR PÅ riksnivå sjunkit med 2,5 procent under de senaste tre månaderna.

– Köpare och säljare möts prismässig­t i allt större utsträckni­ng, vilket sammantage­t leder till en hög omsättning av bostäder. Väntade räntehöjni­ngar kommer dock snart att minska marginaler­na i ekonomin för många svenskar. Ett angeläget nyårslöfte för den som planerar att byta bostad bör därför vara att budgetera för högre boendekost­nader och att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden