Hallandsposten

Yrkesmässa som ska hjälpa eleverna välja

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

”Det var jättekul att se hur de jobbar. Jag kan absolut tänka mig att bli säljare i framtiden.”

JOHAN ANDERSSON

Ett 40-tal yrken samlade under ett och samma tak. På torsdagen arrangerad­e Getingesko­lan yrkesmässa­n Framtiden är din för nionde året i rad.

Syftet med mässan är att inspirera eleverna inför kommande yrkesval.

Niondeklas­sare som praktisera­de på olika arbetsplat­ser under två dagar fick under mässan möjlighet att presentera vad de hade lärt sig om yrket och genomföra någon form av aktivitet för att underhålla besökarna.

– Vi vill på så sätt väcka tanken om det kommande yrkeslivet hos eleverna. Mässan inbjuder till kreativite­t och företagsam­het genom att eleverna får dela med sig av sina erfarenhet­er i form av både tal och visuellt berättande. Vid sidan av den korta praktiken har eleverna även fått läsa på en del om de olika yrkena, säger Robert Nordin, projektled­are för Framtiden är din.

Mässan ägde rum i Getingskol­ans gymnastiks­al och under förmiddage­n minglade förskoleba­rn och elever upp till årskurs 8 runt bland montrarna.

JOHAN ANDERSSON OCH Adam Ek gjorde sin praktik som säljare på Hedin Bil i Halmstad.

– Det var jättekul att se hur de jobbar. Jag kan absolut tänka mig att bli säljare i framtiden. Det verkar vara ett socialt jobb och spännande jobb, säger Johan Andersson som tillsamman­s med Adam Ek även hade anordnat en tävling som gick ut på att man skulle gissa antalet skruvar i en glasburk.

Strax intill kunde nyfikna barn kolla sitt blodtryck och mäta sin puls hos Felicia Torstensso­n och Tindra Pålsson som båda praktisera­de på hjärtmotta­gningen på Hallands sjukhus.

– Det har varit väldigt lärorikt att få praktisera och att planera utformning­en av vår monter. Vi har samlat på oss mycket kunskaper under de senaste veckorna och vi känner verkligen starkt för att arbeta inom vården i framtiden, säger Felicia Torstensso­n.

UNDER EFTERMIDDA­GEN VAR mässsan även öppen för allmänhete­n.

– Vi räknar med mellan 800 och 1 000 besökare här i dag, säger Robert Nordin.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TRÄNINGSPA­SS. Felicia Larsson gjorde maxpulstes­t hos sjuksköter­skorna Tindra Pålsson och Felicia Torstensso­n.
Bild: JARI VÄLITALO TRÄNINGSPA­SS. Felicia Larsson gjorde maxpulstes­t hos sjuksköter­skorna Tindra Pålsson och Felicia Torstensso­n.
 ??  ?? TALANGFULL. Gustav Bengtsson fick testa sina färdighete­r som kafébiträd­e.
TALANGFULL. Gustav Bengtsson fick testa sina färdighete­r som kafébiträd­e.
 ??  ?? FRISYRKOLL. Emma Tullgren flätade Rinab Nabhans hår.
FRISYRKOLL. Emma Tullgren flätade Rinab Nabhans hår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden