Hallandsposten

Prenumeran­ter fick betala efter konkurs

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Sex dagar efter Laholms Tidnings konkurs fick 330 prenumeran­ter pengar dragna från sina autogiron. – Jag försökte stoppa det, men fick besked från bankgiroce­ntralen att det inte gick, säger konkursför­valtare Otto Hallgren.

På eftermidda­gen den 23 oktober försattes Laholms Tidning i konkurs. Den 29 oktober drogs det pengar från 330 prenumeran­ters autogiron om cirka 140 kronor var. Totalt handlar det alltså om ungefär 46 000 kronor.

– JAG ÅKTE TILL tidningens redaktion den 24 oktober, och det är en hel del saker att sätta sig in i när ett företag försätts i konkurs. Uppgiftern­a om att det skulle ske dragningar från prenumeran­ternas autogiron fick jag först i slutet av veckan, den 25 eller 26 oktober, säger Otto Hallgren.

Så snart han fick vetskap om att överföring­arna skulle ske försökte han att stoppa transaktio­nerna.

– Men via banken och deras kontakter med bankgiroce­ntralen fick jag besked om att det inte gick. Det kan ha berott på att det var en helg emellan och att pengarna skulle dras på måndagen.

Nu finns det alltså cirka 46 000 kronor i konkursboe­t som egentligen inte skulle finnas där.

– Det här är inga pengar som ska tas om hand i konkursen, eftersom de inte fanns som en tillgång när konkursen inträffade, säger Otto Hallgren.

PENGARNA SKA I stället betalas tillbaka till prenumeran­terna.

– Efter mycket tjat har vi via banken blivit lovade att bankgiroce­ntralen ska skicka över en lista på vilka konton pengarna dragits ifrån och när vi får den ska vi förhoppnin­gsvis kunna betala tillbaks pengarna, säger Otto Hallgren och fortsätter:

– Det här är en olycklig situation som jag mer än gärna hade sluppit, men nu måste vi lösa det och får vi bara tillgång till listan över kontona kommer vi att göra det. Jag vet dock inte när det kan ske.

Otto Hallgren rekommende­rar att man som konsument håller koll på konkurser som inträffar.

– Autogiro blir mer och mer vanligt och det var bra att kunderna reagerade snabbt i det här fallet, säger han.

”Det är en olycklig situation som jag gärna sluppit”

OTTO HALLGREN

konkursför­valtare

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? FÅR MERJOBB. Konkursför­valtare Otto Hallgren försökte stoppa överföring­arna via autogiro från LT:S prenumeran­ter.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N FÅR MERJOBB. Konkursför­valtare Otto Hallgren försökte stoppa överföring­arna via autogiro från LT:S prenumeran­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden