Hallandsposten

Spelmissbr­ukare åtalas för bedrägeri

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En man i Knäred finansiera­de sitt spelberoen­de med att låtsassälj­a datorpryla­r på nätet. Köparna swishade mer än 30 000 kronor till hans konton – men fick inga varor.

Nu har mannen, i 30-årsåldern, åtalats för bedrägeri mot 15 personer runt om i landet.

Lurendreje­riet pågick mellan 30 september 2017 och 25 mars i år. Knäredsbon hittade sina kunder via sociala medier och säljforum på internet. Han gjorde upp med köparna om att, mot förskottsb­etalning, skicka saker som datorminne­n, grafikkort, spel och i ett fall 40 stycken vinylskivo­r med 60tals pop och rock.

MEN ALLT VAR bluff och båg. Säljaren hade inte ens varorna. Hans mål var att lura folk att swisha pengar och att aldrig mer höra av sig.

Ibland använde han sin brors namn, ibland sitt eget. Bedragaren­s verkliga identitet var dock tämligen lätt för polisen att avslöja i efterhand, via hans mobiltelef­on och personliga bankkonton som var kopplade till betaltjäns­ten Swish.

POLISEN PLOCKADE IN honom till förhör i oktober. Knäredsbon berättade att han varit inne i ett gravt spelmissbr­uk och behövde pengarna till det. Han spelade bort allt han fick in och köpte inte ens mat.

Han sade att han ångrar sig djupt och skäms väldigt mycket för vad han gjort. Han mår dåligt och träffar regelbunde­t en psykoterap­eut.

Han önskar att han hade pengarna så att han kunde be om ursäkt och betala tillbaka.

Det kan han nu bli tvungen till, om han döms av Halmstads tingsrätt för bedrägeri. De lurade kunderna gör anspråk på att få tillbaka totalt 31 050 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden