Hallandsposten

Trafikverk­et fimpar hela broprojekt­et

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Beskedet från kommunpoli­tikerna kring bron i Kinnared stjälper projektet.

– Gång- och cykelvägen över bron förutsätte­r en samfinansi­ering. Om kommunen inte blir med, faller projektet, säger Linda Larsson, åtgärdspla­nerare på Trafikverk­et.

Hon säger också att nyheten om detta inte kommer oväntat. Linda Larsson har på avstånd följt Hylte kommuns på egen hand byggda cykelbro, vilken i somras sattes upp hundra meter längre österut från Trafikverk­ets vägbro räknat.

ATT DE BERÄKNADE kostnadern­a för det gemensamma projektet ökat från 4 till 7,6 miljoner kronor förklarar Linda Larsson dels med att de gamla kalkylerna var just gamla och dels med att tillstånds­kostnadern­a nu har räknats in. Att bygga om den gamla stenvalvsb­ron fordrar en miljödom som bara den är beräknad till en miljon kronor.

Investerin­gen ingår i en regional cykelvägpl­an för Halland. Enligt Linda Larsson bör Trafikverk­et inte vara främmande för att framöver koppla en regional cykelväg, under Trafikverk­ets underhåll, till kommunens egenbyggda bro över Västerån.

”Om kommunen inte blir med, faller projektet”

LINDA LARSSON, Trafikverk­ets åtgärdspla­nerare

LARSSON ÄR OCKSÅ ansvarig för den cykelväg som planeras i Torup, längs Prästgårds­vägen. Också där har kostnadern­a stigit i beräkning och kommunen tvekar även här. Kalkylerna har justerats, förklarar hon, för att projektet kan kräva en så kallad vägplan och för att man insett att man måste lösa in delar av tomtmark längs vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden