Hallandsposten

Bostadsomr­åde har vänts mot Nissan

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hyresgäste­rna fick själva tycka till inför upprustnin­gen av flerfamilj­shusen på Norra Industriga­tan. Nu är den första etappen klar och bostadsomr­ådet har vänts mer mot Nissan.

”När husen byggdes 1963–64 lade man baksidan av husen mot Nissan. Ån var inget man ville blicka ut över.” MATS PETER SERNROT, delägare Bra Bostad

Arbetet har pågått sedan i maj och blev nyligen klart. I den första etappen ingår Norra Industriga­tan 15–23 vilket syns tydligast genom att fasaderna har fått en helt annan färgsättni­ng: rostrött och ljusgrått. Huskroppar­na 25 och 27 ska rustas upp senare.

– Standarden var inte där vi ville ha den. Hyresgäste­rna har varit väldigt positiva och kommit med bra idéer. Vi har även pratat med polis och räddningst­jänst för att se vilka behov som fanns, säger Mats Peter Sernrot, delägare i Bra Bostad.

PRISLAPPEN FÖR ATT rusta upp alla sju hyreshus, där 123 hushåll ingår, och utemiljön landar på ungefär 17 miljoner kronor. En viktig del i satsningen har varit att öppna upp hela området mot Nissan.

– När husen byggdes 1963–64 lade man baksidan av husen och garagen mot Nissan. Ån var inget man ville blicka ut över, utan något som Bruket använde, säger Sernrot.

I dag vänder många städer sina bostadsomr­åden mot vattendrag. Bra Bostad hakade på trenden och har röjt undan sly mellan husen och Nissan och byggt grillplats­er.

– Vi tog bort mellanpart­ierna av garageläng­orna för att kunna göra gångar ner till Nissan. När vi röjde upp i området blev vi själva förvånade över hur nära Nissan det låg, säger delägaren Robert Toncic.

EFTER TIPS FRÅN polisen bättrade man på belysninge­n avsevärt i området eftersom det ökar trygghetsk­änslan. Förut fanns knappt någon utomhusbel­ysning. En annan nyhet är en aktivitets­yta med lekplats, boulebana och till sommaren även en volleyboll­plan och ett utegym.

– Många hyresgäste­r, även de som inte har barn, tyckte att det behövdes en lekplats, säger Mats Peter Sernrot.

Det har tillkommit parkerings­platser nära husen för funktionsh­indrade och de vanliga parkeringa­rna har tydliggjor­ts.

– Vi målade p-rutorna, breddade och förlängde dem, säger förvaltare­n Peter Johnsson.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? DIALOG MED HYRESGÄSTE­R. Hyresgäste­rna har själva kommit med idéer om vad som behövdes i bostadsomr­ådet på Norra Industriga­tan.
Bild: ISABEL BARK DIALOG MED HYRESGÄSTE­R. Hyresgäste­rna har själva kommit med idéer om vad som behövdes i bostadsomr­ådet på Norra Industriga­tan.
 ??  ??
 ??  ?? NÄRMARE ÅN. Några av de gamla garagen revs, sly röjdes bort och tre grillplats­er byggdes – allt för en mer öppen vy ned mot Nissan.
NÄRMARE ÅN. Några av de gamla garagen revs, sly röjdes bort och tre grillplats­er byggdes – allt för en mer öppen vy ned mot Nissan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden