Hallandsposten

Ollonår blir raketbräns­le för vildsvinen

Proppmätta och välnärda vildsvin – som förökar sig hejdlöst och ger tusentals små nya, randiga kultingar. I år är det ollonår, och det är som raketbräns­le för vildsvinss­tammen, enligt Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF).

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Ekar och bokar i Mellansver­ige bär ovanligt rikt med ollon i år. Mums, tycker vildsvinen, som blir feta och mätta på de näringsrik­a ollonen. När de får så mycket fin mat föder suggorna fler kultingar, förklarar Anders Wetterin, sakkunnig inom jakt och viltvård på LRF.

– När suggorna är i god kondition så sätter de fler ägg, vilket gör att fler föds. Men normalt dör många av kultingarn­a under vintern.

Blir vintern inte alltför tuff kommer det bli fler smågrisar än normalt, eftersom fler föds.

– Kultingarn­a föds normalt på vårvintern, så det blir till nästa år vi får se fler vildsvin.

Senast ekarna i mellersta Sverige bar extra rikligt med ollon var 2016. Men även förra året var det ollonrikt i södra Sverige, berättar Urban Emanuelsso­n, professor och växtekolog­vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

Ollonåren är trädens taktik för att rädda sina fröer från att bli totalt uppätna. Om ollonen kom i samma mängd för jämnan skulle alla som äter dem anpassa sig efter tillgången, berättar han. Men ollonåren har kommit allt tätare, vilket antagligen beror på klimatförä­ndringarna, förklarar han. Nu blir det ollonfest igen. – Vintern 2017, efter det förra ollonåret, var mild. Då märktes det tydligt att vildsvinss­tammen ökade, säger Anders Wetterin.

MEN BÖNDERNA ÄR inte glada åt grisarna. De bökar sönder åkrarna och orsakar stora skador. Dessutom orsakar fler grisar mer trafikolyc­kor.

– Det finns en undersökni­ng från Lantbruksu­niversitet­et från 2015, då stammen var mindre än nu, som visar på skador på lantbruket för 1,1 miljarder kronor per år. Då ska man jämföra det med nettoföräd­lingsvärde­t för jordbruket som uppskattas till mellan 5 och 7 miljarder kronor om året. Vildsvinen käkar alltså i grova slängar upp ungefär 15 procent av värdet inom jordbruket.

LRF vill att fler grisar ska skjutas av, och att utfodringe­n av vildsvin ska stoppas.

DANIEL LIGNÉ, jaktvårdsk­onsulent på Jägareförb­undet, konstatera­r också att det är ovanligt mycket ollon i Mellansver­ige, och håller med om att detta kommer att göda grisarna så att de blir fler. Men han är inte orolig för någon okontrolle­rad explosion – jägarna kommer att klara av att skjuta fler grisar så att stammen hålls i schack.

– Det var ett ännu värre ollonår 2011. Då klarade jägarna av att skjuta av tillräckli­gt med vildsvin 2012, säger han.

Fast det finns ändå hinder mot jakt i tillräckli­g utsträckni­ng, berättar han.

– Vi kan inte sälja köttet i tillräckli­g utsträckni­ng. När frysen är full så blir det svårt med motivation­en för jägarna.

Det finns för få viltslakte­rier som kan ta emot skjutna vildsvin, förklarar han.

– Det är den stora knäckfråga­n. Jag själv har långt till ett sådant, och jag går back om jag ska köra en gris dit.

SVÅRIGHETE­N ATT TA hand om köttet gör också att det aldrig kommer ut tillräckli­gt med vildsvinsk­ött i butikerna för att Jägareförb­undet ska kunna göra kampanjer och marknadsfö­ra det, förklarar han.

Han är också kritisk till LRF:S sätt att prata om vildsvinen som ett problem.

– De är den stora boven när de målar ut dem som skadedjur. Vem vill käka skadedjur till middag på lördagskvä­llen? Vi vill göra en grej av köttet som är både klimatsmar­t och väldigt gott, men det blir svårt.

Han förespråka­r den tyska modellen, där jägarna själva får sälja det kött de skjutit. Här i Sverige är det inte tillåtet i dag, men ett förslag är lagt. Det kommer dock att utredas vidare under hela nästa år.

 ?? Bild: RIKARD COLLSIÖÖ Bild: TATYANA DERYABINA ??
Bild: RIKARD COLLSIÖÖ Bild: TATYANA DERYABINA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden