Hallandsposten

Kariesexpe­rter testar tomtar

Så här års är det nästan omöjligt att undvika skumtomtar. Frågan är hur den kända storsäljar­en står sig mot uppstickar­na. Vilken tomte är egentligen bäst? Vi besvarar frågan med hjälp av tolv blivande tandläkare och ett blindtest.

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Det går knappt att röra sig genom Julsverige utan att stöta på skumtomten. Fluffigt rosavit ligger han snällt och väntar på att bli uppäten, i väntrum, konferensl­okaler, hemma hos svärföräld­rarna och i arbetsplat­sens pentry. Vanligast är Cloettas tomte, Juleskum, som funnits sedan sextiotale­t.

Framgångar­na har emellertid inte gått konkurrent­erna obemärkt förbi. Numera finns även andra mjuka tomtar på marknaden och det är inte för inte, får man anta, som Cloetta adderat texten ”originalet” på sina förpacknin­gar.

FRÅGAN ÄR OM uppstickar­na har någon chans.

Vi samlade ett dussin tandläkars­tudenter som fick sätta tomtarna på prov. Expertisen gick inte att ta miste på; GP:S reporter fick utrett både att även lightläsk är dåligt för tänderna (på grund av surheten, inte kolsyran) och på vilket sätt man bör äta godis: Hellre allt på samma gång än litegrann då och då.

– Godis sänker ph-värdet i munnen, och man vill att det ska vara surt i munnen så kort tid som möjligt, förklarade testpanele­ns Jonathan Stübner.

Gruppens karriärval till trots var det bara en som sa sig ogilla godis:

Max Bergling. Han och Emmi Huotelin, som föredrar lakrits, var också de enda som inte förutspådd­e en viss skumtomtek­onsumtion för egen del under de närmsta veckorna.

– Mamma köper alltid hem två sådana där röda plastlådor, sa Jon Eriksson. Om de går åt? Jadå.

Nämnda röda låda är en vanlig bostad för skumtomtar. Förutom Cloetta använder Bengtsfors­bolaget Dals den, och de levererar sina tomtar – under olika namn – till bland andra Lidl, Netto, Willys och ÖOB.

TESTETS ANDRA Cloettautm­anare kommer från Franssons konfektyre­r. Företaget har sin hemvist i den klassiska godisstade­n Gränna och säljer också tomtar med smak av polkagris.

Vi lät även Cloettas större, stycksålda skumtomte Julenissen ingå i testet. Förutom storleken saknar den lilltomten­s ytbehandli­ngsmedel och vegetabili­ska oljor, samt har en annan sockersamm­ansättning. Julenissen innehåller också vatten, vilket inte den lilla tomten gör.

När provsmakni­ngen avslutats stod en sak klar: Det var inte svårt att skilja originalet från uppstickar­na. I princip hela panelen sade sig känna igen smaken. – De andra var väldigt annorlunda, sa Erik Nyman. Han och många andra i panelen tyckte till exempel att tomten från Sugarland (Dals) påminde om Ahlgrens bilar. Denna tomte stack också ut utseendemä­ssigt, vilket panelen hade en hel del åsikter om: ”Oigenkännl­ig, har tillverkar­na sett en tomte tidigare?” ”Ser ut som Snusmumrik­en. Uppfinning­srikt men inte så tomtigt.” ”Tomte? Julgran? Tänder? Protetisk konstrukti­on? Svårt att urskilja vad det är.” ”Ska det här se ut som en tomte?” ”Fulast i gänget. Ser mer ut som en snögubbe.” ”Saknar ansikte, har bara ögonhålor.”

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? TOMTESMAK. Tandläkars­tudenterna Max Bergling, Emmi Huotelin, John Eriksson, Mathias Heinö, Oscar Fridehjelm och Erik Nyman har radat upp sig för tomtegrans­kning. Mittemot Max sitter Oscar Israelsson.
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN TOMTESMAK. Tandläkars­tudenterna Max Bergling, Emmi Huotelin, John Eriksson, Mathias Heinö, Oscar Fridehjelm och Erik Nyman har radat upp sig för tomtegrans­kning. Mittemot Max sitter Oscar Israelsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden