Hallandsposten

Vitlöksdof­tande pasta och favoritkak­a i repris

-

”Till fikat blir det väldans lätt att tycka att det borde finnas i Oscar för bästa bakverk också…”

I regissören Martin Scorseses film ”Maffiabröd­er” (”Goodfellas”) finns det en episk scen där ett gäng maffiagubb­ar fördriver tiden i fängelset genom att sitta och prata om matlagning och småtjafsa om hur man gör den perfekta pastasåsen. Att ha ihjäl människor är en baggis, men att slarva vid spisen är en dödssynd.

Medan de andra snackar sitter Paul ”Paulie” Cicero och hyvlar en vitlökskly­fta med rakblad. Syftet? Att få skivorna så tunna att de nästan är genomskinl­iga och sedan bara smälter i stekpannan.

Rakbladet får vara i mitt kök, men jag skivar hellre vitlök än pressar den.

SÅ HÄR ÅRS behöver tomaterna få sig en omgång. Jag vill inte vara utan dem vintertid, men kanske inte alltid äta dem färska. Jag har en superbra pastarätt där man ugnsrostar dem istället och serverar dem med smulad fetaost. Här är en annan en variant där man smackar på med buffelmozz­arella istället. Den är inte lika krämig som burratan och inte lika häftig som den rökta mozzarella­n scamoza, men tillräckli­gt yummy för att göra mig salig ihop med ett glas rött en fredagkväl­l.

Här har jag valt att använda papparelle – bred bandpasta – men det funkar såklart lika bra med vanlig spagetti.

ALLA SOM GILLAR att laga mat och baka har sina favoriter. Eftersom december är en saffransmå­nad och man (i alla fall jag…) ganska snabbt ledsnar på lussekatte­r till fikat bestämde jag mig faktiskt ör att köra en favorit i repris. Jag hade redan både färska rödbetor i kylen och valnötter i skåpet och blev bara toksugen på att göra systrarna Eisenmans smarriga rödbetskak­a med saffransgl­asyr.

Rödbetan skalar och river man i ett huj, resten handlar om att grovhacka valnötskär­norna och i princip gegga ihop alla ingrediens­er i en skål innan man häller smeten i en form. När kakan gräddats och är kall brer man på glasyren.

TILL FIKAT BLIR det väldans lätt att tycka att det borde finnas i Oscar för bästa bakverk också…

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? SMAKBOMB. Ugnsrostad­e tomater, vitlök och pesto sätter sprutt på pastan. Lättlagat käk, dessutom.
Bild: ULLAMI NYHUUS SMAKBOMB. Ugnsrostad­e tomater, vitlök och pesto sätter sprutt på pastan. Lättlagat käk, dessutom.
 ??  ??
 ??  ?? PIGGAR UPP MATEN. Att ugnsrosta tomater är ett sätt att få mer smak ur dem vintertid. De också väldigt goda att ha i en sallad.
PIGGAR UPP MATEN. Att ugnsrosta tomater är ett sätt att få mer smak ur dem vintertid. De också väldigt goda att ha i en sallad.
 ??  ?? MYCKET OST. Nyriven parmesan ska man inte snåla med. Se helst till att pastan är alldeles rykande nykokt – då blir resultatet bäst.
MYCKET OST. Nyriven parmesan ska man inte snåla med. Se helst till att pastan är alldeles rykande nykokt – då blir resultatet bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden