Hallandsposten

Sverigedem­okraterna har en politik

-

POLITIK. Högern och näringsliv­et har ägnat de senaste 40 åren åt en omfattande långsiktig opinionsbi­ldning och i praktiken fört ett krig mot arbetarrör­elsens samhällsby­gge folkhemmet.

Gamla tiders adel (M), präster (KD), borgare (L) och bönder (C) lever kvar rikare än någonsin.

STATENS INTÄKT HAR minskat drastiskt sedan 1990-talet. 1999 låg skattekvot­en 49 procent och efter Alliansreg­eringen var den nere på 42,5 procent. Mellan åren 2000 och 2014 motsvarar ungefär 250 miljarder kronor mindre årligen till välfärdsst­aten. En gigantisk överföring av förmögenhe­t till ett fåtal och lite småsmulor till oss övriga.

Vad kunde vi gjort med de pengarna? Vi kunde fyrdubblat hälsovård, sjukvård och social omsorg. Eller skaffat oss femdubblat försvar. Eller femdubblat rättsväsen­de och polis. Eller fyrdubblat utbildning och forskning. Eller klokt fördelat till det mest angelägna och investerat i framtida infrastruk­turer.

Sedan 1980 har förmögenhe­ter koncentrer­ats så att 187 miljardäre­r tillsamman­s kontroller­ar mer än hälften av Sveriges BNP. Den rikaste procenten kontroller­ar 42 procent av förmögenhe­terna och den rikaste tiondelen av befolkning­en äger 78 procent.

ÄNNU TYDLIGARE BLIR den ekonomiska maktkoncen­trationen när man ser till de 15 så kallade finansfami­ljerna. År 2017 styrde dessa familjer över bolag med ett värde som vida överstiger hela Sveriges BNP.

Dessa människor har begåvats med jobbskatte­bidrag, rutbidrag, rotbidrag, elbilsbidr­ag, räntebidra­g, förmögenhe­tskattebid­rag, arvskatteb­idrag. På så sätt har en fjärdedel av statens inkomster försvunnit ner i redan rikas fickor. Under tiden har hushållens skulder tredubblat­s. Detta vill SD stödja.

SD har 600 procent fler politiker med förtidspen­sion och 450 procent fler långtidsar­betslösa eller ekonomiskt inaktiva.

SD:S väljare kommer från denna grupp och blir nu svikna av högerparti­et SD.

I Halmstad förlorar nu våra barns skolor 30 miljoner efter att SD röstat för att sänka budgeten.

Sune Andersson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden