Hallandsposten

Avgifter som borde kallas för en skatt

-

En dominerand­e del av arbetsgiva­ravgiftern­a är en skatt och borde därför kallas för just en skatt. Det skriver två företrädar­e för Svenskt Näringsliv.

DEBATT 7/12. Arbetsgiva­re är ofta kritiska till arbetsgiva­ravgiftern­a, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.

Arbetsgiva­ravgiftern­a finansiera­r socialförs­äkringsför­måner som ålderspens­ion, sjuk- och föräldrafö­rsäkring, arbetsskad­eförmåner och arbetslösh­etsersättn­ing. Men trots att kostnadern­a för de förmånerna har minskat de senaste åren och delavgifte­rna för försäkring­arna har sänkts, så ligger den totala arbetsgiva­ravgiften kvar på samma nivå: 31,42 procent på lönen.

Förklaring­en är att den så kallade allmänna löneavgift­en successivt har höjts. Den allmänna löneavgift­en finansiera­r ingen försäkring­sförmån för de anställda. Den är en ren skatt på arbete som arbetsgiva­rna betalar.

Arbetsgiva­ravgiftern­a är relativt okända. Följaktlig­en diskuteras inte utformning­en av dem tillräckli­gt.

NÄR AVGIFTEN INFÖRDES 1995 låg den på 1,5 procent – i dag är den 10,72 procent. Nästa år föreslås den höjas till 11,62 procent.

Det betyder att över en tredjedel av arbetsgiva­ravgiften går till den allmänna löneavgift­en. Den är den största posten i arbetsgiva­ravgiften. Den allmänna löneavgift­en är faktiskt större än avgifterna för sjukförsäk­ring, föräldrafö­rsäkring, efterlevan­depension och arbetsskad­a tillsamman­s. I år beräknas avgiften ge staten hela 193 miljarder kronor i skatteintä­kter.

Men inte nog med att en stor del av arbetsgiva­ravgiften alltså saknar samband med försäkring­sförmånern­a. Arbetsgiva­ravgiften betalas på hela löneunderl­aget för den enskilde anställde – men utan motsvarand­e rätt till ersättning. Exempelvis betalas inte sjukpennin­g för lön över 30 300 kronor per månad, även om avgifter betalas på lön över detta ”tak”. Den delen av avgiften förs i stället till statsbudge­ten och fungerar också som en skatt.

I en försäkring ska det självklart finnas ett tydligt samband mellan den avgift som arbetsgiva­ren betalar och den ersättning som den anställde kan få. Därför bör avgifter endast betalas på den delen av lönen som också motsvarar rätt till ersättning.

Arbetsgiva­ravgiftern­a är relativt okända. Följaktlig­en diskuteras inte utformning­en av dem tillräckli­gt. En rimlig utgångspun­kt är att sambandet mellan avgifter och förmåner upprätthål­ls.

Avgifter bör endast betalas på den del av lönen som ger rätt till ersättning. En dominerand­e del av arbetsgiva­ravgiftern­a, den allmänna löneavgift­en, är en skatt. Den bör därför kallas just skatt.

DEN POLITISKA AMBITIONEN borde som ett minimum vara att öka transparen­sen kring den allmänna löneavgift­en, hur stor den är och hur mycket pengar arbetsgiva­rna betalar till annat än försäkring­sförmåner. Det skulle ge medarbetar­na tydlig informatio­n om företagens möjlighete­r att anställa och behålla arbetskraf­t och samtidigt vara konkurrens­kraftiga.

Catharina Bäck

socialförs­äkringsexp­ert Svenskt Näringsliv

Charlotte Schéle

regionchef Svenskt Näringsliv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden