Hallandsposten

It-kaoset i Region Halland

HALMSTAD: Startavgif­ten var noll. I dag har VAS kostat regionen närmare 400 miljoner. Nu startar granskning­en av det kritiserad­e systemet.

- ELSA HENRIKSDOT­TER

Entréavgif­ten var gratis men kostnadern­a kommer att överstiga 400 miljoner kronor. Efter elva år av kaos väljer Region Halland att skrota journalsys­temet VAS.

Förra veckan hände det igen. Regionens It-system havererade. Journalsys­temet VAS låg nere i fyra timmar och sjukhusen fick gå över till pappersjou­rnaler. Resultatet blev långa köer och inställda operatione­r.

Sommaren 2007 skrev Region Halland på samarbetsa­vtalet med Region Norrbotten om journalsys­temet VAS. Ett journalsys­tem som skulle bygga broar och underlätta för vårdperson­al. Enligt en tjänsteskr­ivelse från 2006 skulle kostnaden, uppdelad över flera år, landa på cirka 50 miljoner för ett helt nytt journalsys­tem.

”VAS kostade noll kronor eftersom vi ingick ett samarbetsa­vtal med Norrbotten om att använda VAS”, skriver biträdande hälso- och sjukvårdsd­irektör Patrik Dahlqvist Jönsson i ett mejl.

TOLV ÅR SENARE kan vi avslöja att VAS kostat regionen närmare 400 miljoner och skapat ett vårdadmini­strativt kaos. Den interna kritiken haglar, vårdperson­al upplever systemet som både trögt och gammalmodi­gt. Trots det tickar kostnadern­a på. Bara under 2017 kostade journalsys­temet Region Halland 41,2 miljoner kronor.

– När vi ingick samarbete med Norrbotten om VAS var ambitionen att VAS skulle moderniser­as. Inte minst utifrån gränssnitt­et, berättar Göran Lindh, objektägar­e av VAS vid Region Halland.

Men planerna på moderniser­ing misslyckad­es. Tekniken som systemet är uppbyggd på är helt enkelt för gammal.

– VAS utvecklade­s på tidigt 90tal. Den programmer­ingsteknik som VAS byggdes upp på är inte så vanligt förekomman­de i Sverige längre, då den är svårförenl­ig med modern programmer­ingsteknik, säger Göran Lindh.

DEN UTVECKLING SOM gjorts av journalsys­temet har kostat Region Halland 80 miljoner kronor. Ändå är bara en tredjedel av den planerade moderniser­ing genomförd.

Avtalet man skrev med Region Norrbotten gäller till 2028, men redan 2015 bestämde sig Region Halland för att man skulle se sig om efter annan teknik. It-direktör Måns Arnrup menade då att det bland annat handlade om att utveckling­skostnader­na för VAS hade skenat iväg. Då sa han såhär till tidningen:

”Det handlar om miljonbelo­pp. Vissa av delarna indikerar att det skulle bli upp till fem gånger dyrare än beräknat och då tycker vi att det är dags att ändra riktning nu.”

Men det handlade alltså inte inte bara om miljonbelo­pp. Så sent som 2013 skrev Regionen på ett förvaltnin­gsoch utveckling­savtal med It-jätten Tieto. Avtalet är värderat till 248 miljoner och kostnadern­a delas lika mellan Norrbotten och Halland. Nu, tolv år efter införandet, ger man upp försöken och satsar på en ny upphandlin­g. Regionen menar att man nått vägs ände.

– VAS som plattform kommer inte klara av att möta framtidens utmaningar. Det är dels en fråga om tekniken i sig och vad det skulle innebära att lyfta den tekniken för framtiden. Men det är faktiskt också en fråga om muskler, säger Måns Arnrup som menar att ett samarbete med enbart Region Norrbotten blir för litet. VAS är för dyrt.

REGION HALLAND OCH Region Norrbotten deltar nu i upphandlin­gen SUSSA. En upphandlin­g där nio regioner och landsting gemensamt ska köpa in ett journalsys­tem. För landstinge­n Norrbotten, Dalarna, Gävleborg och Halland är upphandlin­gen optionell. Vilket betyder att Region Halland kan välja om man vill fortsätta att medverka i upphandlin­gen när leverantör­en presentera­ts. Och att upphandla ett gemensamt journalsys­tem med flera andra landsting är ett måste enligt IT direktör Måns Arnrup.

– Den erfarenhet vi har och utifrån hur man jobbar i resten av landet visar att vi behöver hjälpas åt för att bära vad det faktiskt kostar att ha en modern vårdinform­ationsplat­tform, säger Måns Arnrup.

ARBETET MED ATT avveckla VAS kommer inte gå på en natt.

– Det är ett jätteproje­kt, säger Göran Lindh och jämför processen med att byta boende.

– I slutändan ska allt göras på ett patientsäk­ert och tryggt sätt för våra invånare, precis som grundtanke­n med VAS var, säger Patrik Dahlqvist Jönsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden