Hallandsposten

Revisor: ”Detär ju jädrigt allvarliga risker”

- ELSA HENRIKSDOT­TER 010-471 51 83 redaktione­n@hallandspo­sten.se

HALLAND Vi har tagit del av hemligstäm­plat material. Redan vid start fanns tydliga säkerhetsb­rister. Nu riktar tidigare revisorn skarp kritik mot införandet av VAS.

En strategi är något som regionen tar fram för att införandet av nya system ska gå rätt till, en tydlig mall att följa. En mall som Region Halland struntade i vid införandet av VAS. Det påpekas redan i Revisionsr­apporten ”Fördjupad granskning av Vas-projektet” från 2009 då revisorern­a inte kunde hitta någon nyttokalky­l. Trots att regionens It-strategi var mycket tydlig.

”Vid anskaffand­e av IS/IT ska olika kostnads- / nyttokalky­ler och konsekvens­analyser genomföras.”

– Om man inte bryr sig om sin egen strategi, vad bryr man sig om då? säger pensionera­de revisorn Rolf Aronsson som skrev rapporten för snart tio år sedan.

NÄR LANDSTINGE­TS REVISORER i oktober 2009 granskade revisionsr­apporten stämde de in i kritiken. Ordförande­n för regionrevi­sorerna, Jan- Erik Martinsen, sa till media att frånvaron av nyttokalky­ler var anmärkning­svärd och att risk- och konsekvens­analyser borde gjorts tidigare. Men regionstyr­elsen lyssnade inte.

Dåvarande landstings­direktör Catarina Dahlöf, och Landstings­styrelsens ordförande Mats Eriksson svarade aldrig på varför man

valde att inte göra en nyttokalky­l vid införandet av VAS. I svaret till Landstings­revisionen skrev man istället att man inte såg det som fruktbart att i efterhand lägga tid och kraft på att ta fram en nyttokalky­l, som oavsett vad den visat inte skulle ändra på några fattade beslut.

– En nyttokalky­l är ju otroligt väsentlig. Varför ska man annars införa systemet, om man inte kan visa att det finns en nytta med systemet? säger Rolf Aronsson.

Han tycker att landstings­styrelsens svar tydligt visar att man struntade helt i It-strategin.

När Rolf Aronsson får ta del av de risk- och konsekvens­analyser som gjordes vid införandet av VAS är det flera av analyserna som han inte känner till.

– Det är ju jädrigt allvarliga risker det här, det gäller ju patientsäk­erhet och liknade. Detta är ju ett viktigt system med personuppg­ifter, säger Rolf Aronsson när han ser analyserna.

I REVISIONSR­APPORTEN framgår att flera risk- och konsekvens­analyser varit hemligstäm­plade. Men nu, tio år senare, har vi tagit del av de hemligstäm­plade analyserna.

Riskanalys­en som utfördes på Varbergs sjukhus beställdes av dåvarande överläkare Christer Allenmark. Analysen visar genomgåend­e höga risktal.

– Att de hemligstäm­plades kan ju bero på att man inte ville att folk skulle se de här siffrorna. Det är ju inga positiva resultat om man säger så, säger Rolf Aronsson.

”Att de hemligstäm­plades kan ju bero på att man inte ville att folk skulle se de här siffrorna. Det är ju inga positiva resultat om man säger så.”

ROLF ARONSSON, pensionera­d revisor

Samtidigt menar han att det finns en poäng i att hemligstäm­pla analyserna, då de ger en inblick i systemets svagheter.

Resultatet av riskanalys­en visar att VAS, jämfört med sjukhusets dåvarande journalsys­tem Swedestar, hade dåligt gränssnitt samt var mindre överskådli­gt och användarvä­nligt. VAS var också begränsat. I vissa fall saknade systemet funktioner som användarna ansåg viktiga. Sjukhuset i Varberg kom även fram till att VAS skulle medföra stora ändringar i arbetsruti­ner och skapa en ökad arbetsbela­stning på sjukhusets personal.

– Det är klart att vi hade reagerat på detta om vi sett analysen då. Men samtidigt är det svårt att i efterhand svara på hur vi hade hanterat det. Det är absolut en relevant analys som borde lyfts fram till revisionen under projektinf­örandet, säger Rolf Aronsson.

ANALYSEN PÅPEKADE BLAND annat att möjlighete­n för personalen att själva döpa om sina favoritkna­ppar i VAS för att skapa genvägar skulle leda till problemati­k vid utbildning och kommunikat­ion och utgöra en patientsäk­erhetsrisk. Den risken har blivit verklighet i dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden