Hallandsposten

På punkt efter punkt har flickor det mycket tuffare än de jämnåriga pojkarna.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Redan i skolan mår alltså flickor betydligt sämre än pojkarna. Det är faktiskt helt oacceptabe­lt.

Statistisk kan ge både en rättvis och en missvisand­e bild. När ungdomar i Halmstad svarade på frågan hur de mår svarade 81 procent av eleverna i årskurs 8 att de mår mycket eller ganska bra. Motsvarand­e andel i årskurs två i gymnasiet var 77 procent. Slutsatsen borde vara att eleverna i Halmstad överlag mår bra.

Men bryts siffrorna ner i hur pojkar och flickor har svarat finns det skillnader. 55 procent av pojkarna i årskurs 8 säger att de mår ”mycket bra” medan motsvarand­e andel av flickorna är 27 procent. I gymnasiets andra årskurs är motsvarand­e siffror 40 procent mot 17 procent. Redan i skolan mår alltså flickor betydligt sämre än pojkarna. Det är faktiskt helt oacceptabe­lt.

SIFFRORNA KOMMER FRÅN den senaste så kallade Lupp-undersökni­ngen som har genomförts i Halmstad under hösten. Lupp står för ”lokal uppföljnin­g av ungdomspol­itiken” och genomförs vart tredje år i Halmstad. Årets undersökni­ng är den fjärde i ordningen.

Alla elever i årskurs åtta och årskurs två i gymnasiet har fått möjlighet att under oktober månad svara på 50 frågor, frågor som bland annat handlar om deras hälsa, fritid och hur de tycker det går i skolan.

Totalt deltog 1 792 ungdomar i undersökni­ngen, vilket motsvarar cirka 80 procent av alla elever. Det är alltså en väldigt omfattande och gedigen undersökni­ng vars slutsatser verkligen säger något om hur Halmstads ungdomar ser på livet och hur de har det. Undersökni­ngen är också viktig för politikern­a.

”Beslut som rör unga kräver kunskap om unga”, sa Karin Jonegård, projektled­are för Lupp och jämställdh­etsutveckl­are vid Halmstads kommun, när undersökni­ngen presentera­des i förra veckan.

Den övergripan­de bilden är att många unga är nöjda med livet och skolan. Men det är just när man bryter ner siffrorna som ojämlikhet­erna framträder. På punkt efter punkt har flickor det mycket tuffare än de jämnåriga pojkarna. Flickor mår sämre, känner större otrygghet och har mer betygsstre­ss. Flickor har helt enkelt större krav på sig. Men inte bara det, flickor uppger också att de i högre grad är mobbade.

”Problemet med sexuella trakasseri­er är så himla mycket större än vad ni tror”, skriver en tjej i årskurs två på gymnasiet.

För homosexuel­la och bisexuella är mönstret detsamma, det vill säga att de mår sämre än heterosexu­ella ungdomar. Detta gäller även för unga med funktionsv­ariation.

OM LUPP GER en beskrivnin­g av verklighet­en så måste politiken ha som mål att förändra det som inte är bra. Årets Lupp-undersökni­ng visar på att det finns mycket som är ojämlikt för unga i Halmstad, inte minst att flickor mår sämre. Då måste både skolorna och politikern­a arbeta mer för att motverka dessa ojämlikhet­er.

När det nu väntas besparinga­r nästa år inom Halmstads kommun gäller det att tänka efter både en och två gånger innan de drabbar barn och unga.

Målet måste självklart vara att ge alla elever jämlika villkor till ett bra liv. Så är det inte i dag.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? OLIKHETER. Flickor och pojkar har olika krav och upplevelse­r av skolan.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT OLIKHETER. Flickor och pojkar har olika krav och upplevelse­r av skolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden