Hallandsposten

Snåla tider väntar

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm behöver investera dyrt i välfärden, vilket leder till att Laholmshem måste låna.

Kostnadern­a ökar snabbare än intäkterna i Laholms kommun. Samtidigt krävs mycket stora investerin­gar i välfärden. Det gör att det kommunala bolaget Laholmshem behöver låna mer.

Mellan 2014 och 2017 har befolkning­en i Laholms kommun ökat med 1 630 personer. Befolkning­sökningen fortsätter, men inte i riktigt lika hög takt som tidigare.

De grupper som har ökat mest är äldre och yngre, berättar kommunens ekonomiche­f Kristoffer Dehlin.

– Det tog 25 år att få samma befolkning­sökning tidigare. De senaste årens snabba ökning har lett till att det finns ett uppdämt behov av investerin­gar inom bland annat skola och äldreomsor­g, säger han.

KOSTNADERN­A FÖR ATT bygga nya skolor och äldreboend­en hamnar dock inte i kommunens investerin­gsbudget utan hos det kommunala bolaget Kommunfast­igheter i Laholm som är dotterbola­g till Laholmshem.

– Det är Kommunfast­igheter som gör investerin­garna och står för eventuella lån, säger Kristoffer Dehlin.

Laholms kommun påverkas ändå av Kommunfast­igheters investerin­gar. Förvaltnin­garna betalar hyra till Kommunfast­igheter. När den nya Glänninges­kolan är fullt utbyggd blir hyran där drygt elva miljoner per år till exempel.

– Lokalbiten blir tung för kommunen när det byggs mycket nytt, säger Kristoffer Dehlin och fortsätter:

– Om räntorna går upp på Kommunfast­igheters lån så påverkar det såklart hyrorna som förvaltnin­garna betalar, säger han.

DET STÅR REDAN KLART att Kommunfast­igheter kommer att behöva öka sina lån. Det beror på att Laholms kommun behöver pengar till sina investerin­gar i bland annat Markarydsb­anan, gång- och cykelvägar, avfallsver­ksamhet samt Vaverksamh­eten.

– För att kommunen ska få in

kapital kommer Kommunfast­igheter att få återbetala en revers på 155 miljoner till kommunen. Det är ett lån de fick vid det första köpet av fastighete­r 2015. Det finns även ytterligar­e en revers på 187 miljoner, säger Kristoffer Dehlin.

Laholms kommun har dessutom borgensåta­gande för Kommunfast­igheter. I dag är det drygt en miljard kronor.

– Eftersom bolaget har behov av flera stora investerin­gar ökar vi borgensram­arna nästa år till 1,8 miljarder. Därmed inte sagt att allt kommer att användas, säger Kristoffer Dehlin.

DET STÖRSTA PROBLEMET i kommunens ekonomi just nu är det svaga resultatet anser Kristoffer Dehlin.

– Kostnadern­a ökar snabbare

”Lokalbiten blir tung för kommunen när det byggs mycket nytt.”

KRISTOFFER DEHLIN, ekonomiche­f Laholms kommun

än intäkterna och samtidigt krävs stora investerin­gar i välfärden. Det kan naturligtv­is inte fortsätta så över tid, men befolkning­en väntas öka i lägre takt framöver, säger han och fortsätter:

– Ett annat stort problem är att vi inte har en regering. I vanliga fall brukar vi veta tidigt på hösten vilka statliga medel vi har att röra oss med. Nu kan det bli så att kommunen måste göra en tilläggsbu­dget, beroende på vad som händer på riksplanet. Däremot kan politikern­a inte besluta om en eventuell skattehöjn­ing, det kan man bara göra en gång per år, säger Kristoffer Dehlin.

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? SNART KLAR. Nya Glänninges­kolan är ett av de största byggprojek­ten någonsin i Laholms kommun. Hyran kommer att kosta drygt elva miljoner per år.
Bild: CARINA NILSSON SNART KLAR. Nya Glänninges­kolan är ett av de största byggprojek­ten någonsin i Laholms kommun. Hyran kommer att kosta drygt elva miljoner per år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden