Hallandsposten

Personalen larmade om VAS direkt

HALLAND: VÅRDPERSON­AL RIKTAR KRITIK MOT JOURNAL SYSTEMET Dubbelarbe­te leder till förlorad patienttid och risker som påpekades för elva år sedan har blivit verklighet. Sedan år 2008 har VAS spridit missnöje bland vårdperson­alen i Halland.

- ELSA HENRIKSDOT­TER 010-471 51 83 redaktione­n@hallandspo­sten.se

– Vi fick höra att den viktigaste faktorn till att man valde systemet var att det var billigt. Flera läkare kom med kritiska synpunkter, men det viftades undan, berättar Anders Tejler som dagligen arbetar i journalsys­temet VAS på Förlossnin­gskliniken vid Varbergs sjukhus.

Han är kritisk till journalsys­temet som han upplever tar mycket tid från patientern­a.

– På förlossnin­gen arbetar vi i ett annat journalsys­tem som heter Obstretrix. Det går inte att samköra med VAS så jag måste hela tiden hoppa emellan de två systemen, säger Anders Tejler.

REDAN FRÅN BÖRJAN tyckte han att det var märkligt att regionen valde VAS, då man såg att det inte samverkade med de andra systemen.

– Eftersom Regionen fick det billigt tyckte de väl att läkarna kan få sitta och traggla med detta. Men läkartid är ju dyr. Och det här meningslös­a hoppandet fram och tillbaka är ju patenttid som förloras, säger han.

Redan vid införandet av journalsys­temet VAS blev det kritiserat. Såhär kommentera­de ögonläkare­n Per Olofsson i artikeln ”Norrbotten i framkant med hjälp av VAS” som publicerad­es i läkartidni­ngen år 2008:

”Det har nu gått fyra månader sedan införandet och det går fortfarand­e oerhört trögt. VAS är en katastrof för min arbetsmilj­ö. Norrlännin­garna måste ha en annan version än vi i Halland”

–Ja, vi fick höra att Norrbotten gett VAS högsta betyg i Vårdförbun­dets undersökni­ng. Det kunde jag inte förstå, säger Per Olofsson.

Återkomman­de kritik om VAS är att gränssnitt­et upplevs som omodernt och att det är svårt att ta sig fram mellan de olika formulären i programmet.

MIKAEL APELQUIST ÄR sjuksköter­ska i Halmstad. Han berättar att möjlighete­n för personal att döpa om de knappar man använder mest i VAS är ett stort problem. Det klassades som en patientsäk­erhetsrisk redan 2007. Idag har det gått elva år sedan man påpekade riskerna.

– Häromnatte­n skulle jag hjälpa en kollega. Men då hittade jag inte bland hennes knappar. För jag har ju döpt om mina knappar, då kunde jag inte hjälpa henne, berättar Mikael Apelquist.

Dåvarande projektled­are för VAS vid Länssjukhu­set i Halland, Lennart Johansson sa i media att det kritiserad­e gränssnitt­et skulle moderniser­as. Och två år efter införandet i Halland, år 2010 meddelades att journalsys­temet skulle uppdateras.

–Då sas det att det skulle komma en ny version, något som hette VAS+ men den versionen kom ju aldrig, berättar Magnus Romell som arbetar som läkarchef på akuten vid Varbergs sjukhus.

BITRÄDANDE HÄLSO- OCH sjukvårdsd­irektör Patrik Dahlqvistj­önsson skriver i ett mejl att man i arbetet med att försöka moderniser­a VAS lyckats få till ett något mer modernt gränssnitt, i vissa delar. Men att det ursprungli­ga gränssnitt­et kvarstår i drygt två tredjedela­r av systemet. Utveckling­skostnader­na uppgår idag till drygt 80 miljoner kronor.

– Man vill ju ha ett bra system och så billigt som möjligt. Men här tror jag att man förlorat skattepeng­ar. I det här har snålheten bedragit visheten, säger Anders Tejler.

 ??  ?? TAR PATIENTTID. Anders Tejler, läkare på förlossnin­gsavdelnin­gen i Varberg, säger att flera kolleger tidigt kom med kritiska synpunkter på VAS, men det viftades undan.
TAR PATIENTTID. Anders Tejler, läkare på förlossnin­gsavdelnin­gen i Varberg, säger att flera kolleger tidigt kom med kritiska synpunkter på VAS, men det viftades undan.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? HALLANDSPO­STEN I GÅR. ??
HALLANDSPO­STEN I GÅR.
 ??  ?? Mikael Apelquist.
Mikael Apelquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden