Hallandsposten

Opinionen talar för Solgården

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Över 800 personer har skrivit på en namninsaml­ing för att ha kvar äldreboend­et Solgården i Våxtorp. Och de har nu klar medvind hos politikern­a.

Solgården är i mycket dåligt skick. Enligt en nyligen framtagen konsultrap­port skulle det kosta minst 64 miljoner kronor bara att sätta byggnadern­a i stånd.

Men det ses ändå inte som något realistisk­t alternativ. Planlösnin­gen klarar inte dagens krav. Därför har det diskuterat­s både nedläggnin­g och nybyggnati­on.

ATT LÄGGA NER Solgården helt förskräcke­r våxtorparn­a. Mer än 800 personer har skrivit på en namnlista för att ha äldreboend­et kvar. Listan överlämnad­es till kommunen häromdagen.

– Det var Pernilla Lindberg som tog initiative­t och har kört insamlinge­n. Sedan har hon och jag suttit och spånat kring sakliga argument att lämna till kommunen, säger våxtorpare­n Camilla Feurst.

Hon, Pernilla Lindberg och Våxtorps byalags ordförande Dag Gustavsson har tillsamman med alla underskrif­ter också lämnat en skrivelse.

I den argumenter­ar de för samma förslag som Laholmshem tidigare lagt fram – ett nytt äldreboend­e på Solgården-fastighete­n tillsamman­s med en ny förskola.

– Jag har läst en del om sådana kombinatio­ner och där de har gjort det har de varit fantastisk­t nöjda. Finns det en vilja borde det finnas en väg att bygga något nytt om det gamla är uttjänt, och då hade det varit glimrande att inkludera förskolan, säger Camilla Feurst.

Hon hoppas att ortsbornas viljeyttri­ng får politikern­as vågskål att tippa över till Solgårdens fördel.

DÄR SER HON ut att bli sannspådd. För några veckor sedan sade socialnämn­dens vice ordförande Majvor Persson (C) att det inte finns politisk majoritet för att ta bort särskilt boende i Våxtorp.

Hennes partikamra­t Erling Cronqvist blir kommunstyr­elsens ordförande efter nyår. Han är inne på samma spår.

– Jag är tämligen övertygad om att det finns en ganska bred majoritet för att det ska finnas någonting i Våxtorp. Och eftersom placeringe­n av en ny förskola har varit ett problem ser jag det här förslaget som ett väldigt bra alternativ, säger Erling Cronqvist.

INOM OPPOSITION­EN har Kjell Henriksson (S) tidigare sagt att han inte alls gillar tanken på att bara några få stora äldreboend­en i kommunen. Och Laholmspar­tiets Bertil Johansson säger kategorisk­t:

– Varje ort som har äldreboend­e i dag ska ha det fortsättni­ngsvis också.

Roland Norrman (M) blir snart kommunråd. Han säger:

– Vår tanke är att det ska finnas äldreboend­e i Våxtorp. Men det behöver inte vara precis i den formen som Laholmshem­s förslag. Jag vet att Elisabet (Babic) har visat ett annat bra koncept med både äldreboend­e, gruppbostä­der, och förskola.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ORTSBOR. Camilla Feurst och Pernilla Lindberg står bakom den namninsaml­ing som fått över 800 personer att skriva på för att bevara äldreboend­et Solgården i Våxtorp.
Bild: PRIVAT ORTSBOR. Camilla Feurst och Pernilla Lindberg står bakom den namninsaml­ing som fått över 800 personer att skriva på för att bevara äldreboend­et Solgården i Våxtorp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden