Hallandsposten

Bökande vildsvin förstör villaidyll

HALMSTAD: I år är antalet viltolycko­r med vildsvin rekordhögt – men det är inte bara i trafiken och jordbruket som grisarna orsakar skador.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

När Hans Mattsson såg vad vildsvinen gjort med hans trädgård blev han bedrövad. – Det blir inte billigt att fixa det här – och kostnadern­a täcks inte av hemförsäkr­ingen, säger han och förklarar att han nu ska sätta upp elstängsel.

Det är inte bara i skog och på åkrar som den explosions­artade ökningen av vildsvin märks.

– Jag har läst i Facebook-gruppen ”Händer i Åled” att det är fler villaägare än jag som har drabbats, säger Hans Mattsson när han visar upp sin sargade trädgård på Nicklas Gränd i Åled.

Intill hans tomt går en torrlagd åfåra, där grisar som tagit sig över Nissastige­n vandrar för att komma ner till Nissan.

– PÅ VÄGEN HAR de upptäckt att jag har en ek och då har de gått hit på natten för att böka efter ollon, säger han och förklarar att han under sina 20 år på adressen aldrig tidigare har råkat ut för något liknande.

– Att fräsa upp gräsmattan, lägga jord och så nytt gräs går säkert på mellan 20 000 och 30 000 kronor, men det är ingen idé att göra något förrän jag är säker på att de inte kommer tillbaka.

För tillfället har han satt upp provisoris­ka galler, men Hans Mattsson visar oss nyköpta pålar som han ska ha till att sätta upp stängsel och eltråd.

– Vad jag förstår av andra som velat ha hjälp med skyddsjakt är det ingen idé att ringa till kommunen eller länsstyrel­sen för en sådan här sak. Det var när här nyligen sprang en skadad gris som de såg till att den blev skjuten – men vildsvinen verkar bara bli fler och fler runt Åled.

STATISTIKE­N GER HONOM rätt i att förekomste­n av vildsvin ökat dramatiskt. Exempelvis sköts det förra året över 100 000 vildsvin i Sverige, vilket kan jämföras med att det tio år tidigare sköts omkring 30 000 på ett år. Numera fäller jägarna cirka 20 000 fler vildsvin än älgar – enbart i Halland handlade det förra året om över 7 000.

Även siffrorna över viltolycko­r med vildsvin skjuter i höjden. Under årets första elva månader har 348 inträffat i Halland – så många har det aldrig varit tidigare. Enligt en grov skattning från Svenska Jägareförb­undet fanns det förra året cirka 200 000 vildsvin i Sverige.

STÖRST SKADOR ORSAKAR vildsvinen bönderna. Enligt Statens lantbruksu­niversitet, SLU, har närmare fyra av tio lantbrukar­e i Sverige drabbats av vildsvinen­s framfart. Kostnadern­a för det beräknas motsvara cirka sju procent av produktion­svärdet för alla grödor som växer på svenska åkrar. SLU pekar på att utfodringe­n av vildsvinss­tammen, som ofta utförs av jägare, bidragit till den explosions­artade ökningen.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STORA SKADOR. Hans Mattsson i Åled har fått sin trädgård förstörd av vildsvin som letar efter ekollon. ”Det är ingen idé att jag gör vid gräsmattan förrän jag sett till att de inte kommer in igen,” säger han.
Bild: JARI VÄLITALO STORA SKADOR. Hans Mattsson i Åled har fått sin trädgård förstörd av vildsvin som letar efter ekollon. ”Det är ingen idé att jag gör vid gräsmattan förrän jag sett till att de inte kommer in igen,” säger han.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRSTÖRD GRÄSMATTA. Aldrig förr har det skett så många viltolycko­r med vildsvin som i år, men även villaägare som Hans Mattsson drabbas av grisarnas framfart. Nu ska han sätta upp elstängsel för att de inte ska lockas till ekollonen i hans trädgård.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRSTÖRD GRÄSMATTA. Aldrig förr har det skett så många viltolycko­r med vildsvin som i år, men även villaägare som Hans Mattsson drabbas av grisarnas framfart. Nu ska han sätta upp elstängsel för att de inte ska lockas till ekollonen i hans trädgård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden