Hallandsposten

Styvpappa döms till fängelse

- MICHAEL LARSSON

En man i 40-årsåldern döms till ett års fängelse för grov fridskränk­ning och flera fall misshandel. Händelsern­a har pågått under flera år och ägt rum i Halmstad.

Under flera år ska mannen ha misshandla­t och kränkt sina närstående i familjen.

Styvpappan, som är 39 år gammal, har bott tillsamman­s med en kvinna och hennes tre söner i sex år, och händelsern­a ska enligt familjen ha pågått en längre tid.

En av de målsägande, en i dag 16 år gammal pojke, berättar om en svajig familjerel­ation där styvpappan haft en kort stubin och inte dragit sig för att fysiskt bestraffa honom och andra i familjen.

EN AV HÄNDELSERN­A ägde rum julen 2017 då 16-åringen och hans mamma blev misshandla­de av 39-åringen.

Under julmiddage­n uppstod en konflikt och styvpappan jagade efter 16-åringen in i tvättstuga­n där han sedan blev fysisk mot pojken.

16-åringen vittnade om hur styvpappan slagit till honom så hårt att han ramlat omkull, varpå den vuxne mannen sedan tagit ett grepp om pojkens hals och lyft upp honom från golvet.

När mamman försökte lugna ner situatione­n riktade 39-åringen sin ilska mot henne och slog till henne i ansiktet med öppen hand.

Förutom det fysiska våldet ska även styvpappan ha kallat den 16-åriga pojken, som har diagnosen adhd, för ”fet, miffo, invalid, störd” och andra liknande uttryck.

DEN 39-ÅRIGE MANNEN åtalades vid Halmstads tingsrätt för flera fall av misshandel och grov fridskränk­ning riktade mot den 16-årige pojken. Han åtalades även för ett fall av misshandel mot en annan av sönerna samt ett fall av misshandel mot pojkarnas mamma.

Styvpappan har förnekat gärningarn­a och friades från misshandel­n mot den yngre av sönerna. På övriga åtalspunkt­er dömdes mannen mot sitt nekande. Straffet blir fängelse i ett år.

39-åringen ska även betala 55 000 kronor i skadestånd till 16-åringen samt 5 000 kronor i skadestånd till mamman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden