Hallandsposten

Löfven (S) kan tvingas avstå från toppmöte

- PETER WALLBERG/TT MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

”Bara ett lands statschef får ta plats vid Eu-ledarnas bord om inte regeringsc­hefen kan.”

Sveriges stol på Eu-toppmötet kan stå tom på grund av regeringsk­risen. Bara kungen får ersätta statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Sverige står inför en av de mest intensiva politiska veckorna på senare år.

Om Stefan Löfven lyckas få ihop ett regeringsu­nderlag i förhandlin­garna med Centerpart­iet, Liberalern­a och Miljöparti­et kan det bli statsminis­teromröstn­ing mitt i veckan. Och dagarna därefter presentati­on av ministrar och regeringsf­örklaring.

Det riskerar att krocka med att EU:S stats- och regeringsc­hefer samlas på luciadagen­s kväll för att bland annat diskutera brexit och migrations­frågor. Men Sveriges stol kan stå tom på toppmötet.

ORSAKEN ÄR ATT bara ett lands statschef får ta plats vid Eu-ledarnas bord om inte regeringsc­hefen kan. Men att skicka kungen är inte aktuellt. Lösningen kan i stället bli att ett annat lands regeringsc­hef får föra Sveriges talan.

Om det brittiska parlamente­t på tisdag röstar nej till det föreslagna utträdesav­talet, kommer Eu-ledarna att ha en hel del att behöva fundera på. En avtalslös brexit i mars nästa år kan få stora konsekvens­er för företag och många Eu-medborgare.

På regeringsk­ansliet pågår nu ett intensivt planerande för olika scenarier för veckans möten.

Löfven är just nu upptagen med regeringsf­örhandling­ar som väntas fortgå under helgen.

På måndag ska Löfven lämna en ”uppföljand­e rapport” till talman Andreas Norlén om hur det har gått. Kanske har han ett resultat, eller begär ännu lite mer förhandlin­gstid.

SAMTIDIGT SKA RIKSDAGEN spika budgetrama­rna för nästa år – dramatiken inleds på måndag morgon när finansutsk­ottet har möte. Då, eller under dagen, bör det bli klart om det blir Moderatern­as och Kristdemok­raternas gemensamma budgetförs­lag som ska gälla för Sverige efter nyår. Sverigedem­okraterna har redan utlovat sitt stöd.

Ett nederlag i slutomröst­ningen om budgeten på onsdag skulle innebära stora bekymmer för Stefan Löfven om han lyckas få till en regering. Visserlige­n kan en ny regering snabbt lägga fram en stor ändringsbu­dget, men skadan kan redan vara skedd, med Löfvens ögon sett, eftersom budgeten från M och KD med stora skattesänk­ningar lägger beslag på en stor del av det utrymme för reformer som finns framöver.

Löfvens räddning kan vara att i helgen få till en uppgörelse om regeringsm­akten med C, L och MP som också innebär att C och L röstar med regeringen om budgeten den 12 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden