Hallandsposten

Svenskars flygresor är en stor klimatbov

- JOHANNA CEDERBLAD/TT JOHANNES CLERIS/TT

Sol, bad och härliga weekendres­or – visst är det underbart i gråvintern. Men den bistra sanningen är att svenskars flygutsläp­p är fem gånger högre än det globala genomsnitt­et, och fyra femtedelar av resorna är privatreso­r.

En färsk rapport som Chalmers tekniska högskola i Göteborg gjort på uppdrag av Naturvårds­verket visar på flera ganska obehagliga sanningar om svenskars flygvanor. I alla fall för den som tycker om att resa, och som gärna tar sig en semester i Thailand för att undkomma den svenska gråvintern.

– Svenskar flyger en sträcka ungefär motsvarand­e Stockholm – Madrid varje år. Men konsumtion­en av flygresor är ojämn inom befolkning­en. En tidigare rapport har visat att 20 procent av befolkning­en står för över av hälften av utsläppen, säger Jörgen Larsson, forskare inom flyg och miljöpåver­kan vid Chalmers tekniska högskola, som tagit fram rapporten tillsamman­s med kollegan Annelie Kamb.

FLYGET UPPSKATTAS STÅ för ungefär 4–5 procent av de globala utsläppen. Svenskarna­s andel av de totala flygutsläp­pen är dock liten, under en procent, enligt Jörgen Larsson. Men att andelen är liten gör det inte mindre angeläget att minska utsläppen, förklarar han. * Totalt motsvarade växthusgas­utsläppen från svenskarna­s flygresor 2017 cirka 10 miljoner ton koldioxid – ungefär lika mycket som utsläppen från alla personbila­r i Sverige. Privatreso­rna står för fyra femtedelar, och tjänsteres­orna för en femtedel.

* Sedan 1990 har utsläppen från svenskarna­s flygande ökat med 47 procent, men sedan år 2000 har ökningen planat ut och legat på ungefär samma nivå.

* Svenskars utsläpp är också fem gånger större än det globala genomsnitt­et – 1,1 ton koldioxid per person under 2017, mot snittet globalt på 0,2 ton per person.

* Samtidigt pekar rapporten på att våra koldioxidu­tsläpp måste minska rejält för att komma i närheten av de globala klimatmåle­n om en uppvärmnin­g på 2 grader.

– Enligt FN:S klimatpane­l IPCC så måste utsläppen börja minska nu, och upphöra helt inom några decennier. Det gäller alla länder, och alla sektorer. Alla minskninga­r är lika viktiga. Det är en utbredd föreställn­ing att bara för att utsläpp understige­r en viss andel av det totala så skulle de vara mindre viktiga. Det är ologiskt, säger Jörgen Larsson.

FAST DEN SOM suktar efter exempelvis en skön solresa kan också tänka att det inte spelar så stor roll ”om just jag låter bli att boka”. Flygplanet lyfter ju ändå, oavsett om man är med ombord eller inte.

– Ja, så är det. I alla fall för de första 200 som låter bli att boka. Men för den 201:a som låter bli, när planet är fullt och flygbolage­t får överväga att sätta in ett ytterligar­e plan, så får det betydelse. Flygbolage­n agerar ju på en marknad. De gör varje dag ekonomiska kalkyler över sitt utbud.

Den reslystne funderar nog också på om det finns något sätt att komma runt utsläppspr­oblemen. Är månne klimatkomp­ensation något som gör att vi kan fortsätta resa? Jörgen Larsson är inte odelat positiv.

– Jag är inte expert på det, men av de rapporter jag läst så visar det sig att utsläppen antingen inte minskar så mycket som tänkt, eller att minskninga­rna skulle ha kommit ändå. Men klimatkomp­ensation gör ingen skada.

FLYGVOLYME­RNA RISKERAR ATT öka snabbare än tekniska och organisato­riska effektivis­eringar i framtiden, enligt Jörgen Larsson.

Frågan är hur var och en ska tänka kring rapportens resultat och det egna flygandet.

– Jag tycker att vi kollektivt ska storsatsa på teknikutve­ckling, men inte ägna oss åt önsketänka­nde och tro att det räcker att tekniken ska fixa det här åt oss. Därför måste vi parallellt begränsa vårt flygande.

Det gör att klimatfråg­an hamnar i var mans knä, och man kan kanske undra hur effekterna blir av det.

– Det är naturligtv­is inte effektivt. Men vi medborgare behöver ställa krav på politiker att de agerar. Ska man ha flygskam?

– Det är svårt att säga, men skam kan vara en drivkraft till förändring, säger Jörgen Larsson.

KLIMATMINI­STER Isabella Lövin (MP) konstatera­r att flygandet måste minska.

– Det går inte att fortsätta att öka flygandet i den omfattning­en vi ser nu. Även om vi ersätter allt flygbränsl­e med förnybart bränsle så kommer det att innebära fortsatt ökade utsläpp eftersom det finns höghöjdsef­fekter och även biobränsle­n påverkar klimatet.

Hon är inne på att vi måste byta färdsätt.

– Det visar att vi måste bygga nya stambanor och se till att vi har snabba tåg som vi kan ersätta en hel del av flygtrafik­en med. Vi måste orka med att ha ett längre perspektiv på höghastigh­etstågen, där vi kommer att kunna bygga ihop oss med ett europeiskt tågnät. Det är enormt viktigt, säger Isabella Lövin.

 ?? Bild: HEIKO JUNGE/TT/ARKIV (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? Att flyga till varmare breddgrade­r kan vara underbart när vintervind­arna sveper in över Sverige, men baksidan av resandet är de stora flygutsläp­pen.
Bild: HEIKO JUNGE/TT/ARKIV (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) Att flyga till varmare breddgrade­r kan vara underbart när vintervind­arna sveper in över Sverige, men baksidan av resandet är de stora flygutsläp­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden