Hallandsposten

Regeringen i Jemen vill öppna flygplats

- MARIA DAVIDSSON/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Jemens regering föreslår att den rebellkont­rollerade flygplatse­n i Sanaa kan öppnas igen – om flygplanen först inspektera­s på annan plats. Men rebellerna avvisar regeringen­s förslag som presentera­des i samband med fredssamta­len utanför Rimbo.

Jemens regering föreslår att den rebellkont­rollerade flygplatse­n i huvudstade­n Sanaa ska öppna igen, men under förutsättn­ing att flygplanen inspektera­s i Aden och Saywun, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Förslaget framfördes under de pågående fredssamta­len på Johannesbe­rgs slott i Uppland.

– Vi är positiva till att öppna flygplatse­n i Sanaa, vi kräver att flygplatse­n öppnas och vi vet att Jemens invånare borde ha rätt att nå vilket land som helst i världen genom Sanaas flygplats, säger Abdulaziz Jabari, rådgivare till Jemens regering och del av regeringsd­elegatione­n på slottet.

– Vi tittar på vem som ska kontroller­a flygplatse­n.

REBELLERNA STÄLLER SIG dock kallsinnig­a till premissen att flygplanen först måste landa i Aden och Saywun, något som i praktiken skulle göra Sanaas flygplats till en inrikesfly­gplats.

– Sanaas flygplats är en internatio­nell flygplats, säger en av rebelllern­as representa­nter, Abdulmalik al-ajri, till AFP.

Samtidigt hotar regeringen med att inleda en offensiv mot hamnstaden al-hudaydah om inte rebelllern­a lämnar den frivilligt. Jemens jordbruksm­inister Othman al-mu- jalli säger att regeringen undersöker möjlighete­rna till fred, men att en militärins­ats är ett möjligt alternativ, skriver AFP.

Men rebellerna går inte med på att lämna al-hudaydah.

– Det finns inte på kartan, säger Abdulmalik al-ajri.

Under tiden fortsätter förhandlin­garna. Det ses som en framgång att en delegation från Jemens regering och representa­nter för Huthirebel­lerna accepterat att komma till Sverige och prata med varandra. Men kriget i Jemen handlar om mer än ett inbördeskr­ig. På båda sidor är utländska krafter inblandade – Iran stöder rebellerna och en saudiskled­d militärall­ians stöttar regeringss­idan.

INGA AV DESSA länder finns dock på plats på slottet där FN:S sändebud Martin Griffiths försöker få till stånd förhandlin­gar.

– Det finns ändå kontakter och de följer mycket noga vad som sker här. De kan verka bakom kulisserna för att faktiskt trycka på parterna, och det hoppas vi att de gör och inspirerar dem till att samtala med varandra och hitta en väg framåt, säger Margot Wallström (S).

Hon tror inte att deras frånvaro påverkar möjlighete­rna till framgång.

– Vi försöker se till att vi informerar så mycket som möjligt och är öppna med vad som händer, och det är också i sändebudet­s intresse att se till att de länder som nu på olika sätt är involverad­e förstår vad som står på spel.

Under fredagen ska Margot Wallström träffa Jemens utrikesmin­ister för bilaterala samtal. Hennes budskap kommer att vara detsamma som när fredssamta­len inleddes på torsdagen: Det är nu upp till de jemenitisk­a parterna och de har själva ansvaret och makten över sin framtid.

”Vi vet att Jemens invånare borde ha rätt att nå vilket land som helst i världen genom Sanaas flygplats.”

WALLSTRÖM BETONAR ATT man måste ha realistisk­a förväntnin­gar. Hon känner ändå visst hopp av att ha sett parterna i konferenss­alen på Johannesbe­rgs slott.

– De satt vid samma bord, om än vid olika sidor, och det fanns ändå öppna, vänliga ansikten där.

ABDULAZIZ JABARI Jemens regerings rådgivare

 ?? Bild: ENRIC MARTI/TT ?? GAMLA STADEN. Regeringen i Jemen vill öppna flygplatse­n i Saana.
Bild: ENRIC MARTI/TT GAMLA STADEN. Regeringen i Jemen vill öppna flygplatse­n i Saana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden