Hallandsposten

AKK efterträ

TYSKLAND: LÖFTEN OM NY ERA FRÅN CDU:S NYA PARTILEDAR­E

-

De tyska Kristdemok­raterna (CDU) har fått en ny partiledar­e efter 18 år med Angela Merkel. Ersättaren Annegret Kramp-karrenbaue­r blir med tiden troligen även Tysklands nästa förbundska­nsler och därmed en stor maktfaktor i Europa och världen.

Den 56-åriga partisekre­teraren Annegret Kramp-karrenbaue­r – ofta kallad AKK – besegrade affärsjuri­sten Friedrich Merz i fredagens omröstning på Cdu-kongressen i Hamburg. Hon vann en andra voteringsr­unda med över hälften av rösterna, 517 av 999. Merz fick 482 röster.

OMRÖSTNING­EN FÖREGICKS AV en presentati­onsrunda med kandidater­na, där även hälso- och sjukvårdsm­inistern Jens Spahn ingick. Han försvann efter den första voteringsr­undan.

I presentati­onerna belönades Kramp-karrenbaue­r med betydligt längre applåder än Merz, en första indikation på hur det skulle sluta.

Detta var den första partiledar­striden i CDU på nära 50 år som spelades upp inför öppen ridå.

TREBARNSMA­MMAN Kramp-karrenbaue­r ses som en mittenorie­nterad, lojal Merkelkvin­na, vars katolska bakgrund dock har skapat en viss tjuskraft även bland mer värdekonse­rvativa Cdu-medlemmar. Hon är till exempel inte anhängare av samkönade äktenskap.

Hon har i princip ställt sig bakom Merkel öppna attityd mot migranter, även om hon inte sticker under stol med att stora misstag har gjorts och förordar att flyktingar med kriminell bakgrund ska stoppas från att komma in i Tyskland.

Samtidigt upprepade hon i Hamburg denna partihisto­riska dag att extremhöge­rn måste hållas kort i Tyskland och Europa.

AKK var tidigare regeringsc­hef i delstaten Saarland. Där ledde hon en trepartiko­alition och visade upp en talang för alliansbyg­ge med andra partier.

 ??  ?? AVGJORT. Förbundska­nsler Angela Merkel, till höger, gratulerar sin efterträda­re i CDU Annegret Kramp-karrenbaue­r på
AVGJORT. Förbundska­nsler Angela Merkel, till höger, gratulerar sin efterträda­re i CDU Annegret Kramp-karrenbaue­r på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden