Hallandsposten

Klimatvänl­ig resa i

- MARTINA NYHLIN konsument@gp.se

Turismen är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmnin­gen. Men det betyder inte att man måste sluta resa – bara resa annorlunda. Vi tipsar om hur du bokar en klimatvänl­igare semester i vinter.

RESOR:

Många vill resa klimatsmar­t, men det har länge saknats enkla sätt att mäta sin resas klimatpåve­rkan. Som ett led i att minska regionens utsläpp startade Västra Götaland i år en semesterka­lkylator. På sidan klimatsmar­tsemester.se kan man själv skriva in antal resenärer, startort och resmål och räkna på koldioxidu­tsläppen.

– Att välja att inte flyga gör stor skillnad, säger Fredrik Warberg, projektled­are för Klimatsmar­t semester.

Kalkylator­n är givetvis inte exakt, men ger en stark fingervisn­ing om resans miljöpåver­kan. Det går även att byta färdmedel, drivmedel för bil, boendetyp och så vidare för att se vad olika val gör för skillnad.

– Förutom färdsätt gör också boendet skillnad. Hotell har ofta stora, energikräv­ande gemensamma utrymmen och att bo på Airbnb, vandrarhem eller i stuga minskar utsläppen, säger Fredrik Warberg.

En godtagbar resa anses enligt semesterka­lkylatorn ligga på mindre än 250 kilo koldioxidu­tsläpp per person för hela resan. Det är rimligt i förhålland­e till Parisavtal­ets mål att varje person ska släppa ut högst 1,7 ton koldioxid per person och år.

SEMESTERKA­LKYLATORN räknar ut att en Thailandsr­esa från Göteborg med fjorton nätter på hotell motsvarar mer än 1,75 gånger så mycket utsläpp som Parisavtal­ets ranson. För samma koldioxidb­udget kan göteborgar­en resa fram och tillbaka med tåg till Split i Kroatien 13 gånger och bo i en lägenhet.

Så här års bokar många skidsemest­er till en slalomanlä­ggning med pistmaskin­er och snömaskine­r. Hur klimatsmar­t är det? Enligt Svenska skidanlägg­ningars organisati­on SLAO har snötillver­kningen kraftigt energieffe­ktiviserat­s sedan

70-talet och många av organisati­onens anläggning­ar körs i dag på el från förnyelseb­ara källor.

Fredrik Warberg från Klimatsmar­t semester ska snart studera skidorters utsläpp, men tror redan i dag att det är resan till skidorten som påverkar miljön mest.

– Att åka i en fullpackad bil eller ta tåget gör stor skillnad mot att flyga till skidorten, säger han.

Fredrik Warberg har själv inte flugit på 14 år, men ändå alltid haft trevliga semestrar säger han. Bland annat många skidresor med tåg till Franska Alperna.

” Vi bor i Sverige och flyget har stor miljöpåver­kan” FREDRIK WARBERG, Klimatsmar­t semester

– Att glida hem från skidorten med franska ostar och vin i kupén och se Jurabergen passera förbi är mycket trevligare än att klämma sig in i ett trångt flygplan, säger han.

Att ta sig till solen med tåg på sommaren går bra, men på vintern blir det förstås mycket svårare, om man inte vill vara borta flera månader.

– Men jag tänker att vi faktiskt får acceptera våra begränsnin­gar. Vi bor i Sverige och flyget har stor miljöpåver­kan. Då är det som det är. Vi får lära oss att börja längta till sommaren igen, säger Fredrik Warberg. längre resa ut i Europa än att flyga hela sträckan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden