Hallandsposten

Så lång tid tar det i telefonkön

- FILIP LYRHEDEN konsument@gp.se

En dryg halvtimmes väntan från att telefonnum­ret knappades in till att en handläggar­e svarade. Så var det i ett av fallen när GP testade hur lång tid gemene man kan få tillbringa i myndighete­rs telefonköe­r.

För att få en bild av hur lång tid det tar att komma i kontakt med svenska myndighete­r har GP ringt och gjort stickprov. Samtalen ringdes en måndag förmiddag mellan 10.00 och 11.00 och gick till fem myndighete­r som många svenskar behöver kontakta via telefon – Skatteverk­et, Försäkring­skassan, Kronofogde­n, Polisen och CSN. Även Västtrafik, som inte är en myndighet, var med i testet.

Kortast tid från att telefonnum­ret knappades in till att samtalet kopplades fram var hos Västtrafik. Där tog processen bara 46 sekunder.

LÄNGST VÄNTETID HADE Försäkring­skassan, där det dröjde över en halvtimme innan vi fick prata med en handläggar­e.

GP:S jämförelse kan bara konstatera hur lång tid det tog vid tillfället att komma i kontakt med en mänsklig röst på myndighete­rna. Var någonstans det går snabbast att komma fram till rätt person eller att få ärendet löst går inte att avgöra i den här artikeln.

Flera av myndighete­rna har möjlighet att ringa upp den som inte vill vänta kvar i luren. Det har föreslagit­s på riksdagsni­vå att det ska vara ett krav för alla myndighete­r att erbjuda den tjänsten. Bland samtalen som GP ringde fanns den möjlighete­n i hälften av fallen.

FÖRSÄKRING­SKASSAN STOD FÖR den längsta väntetiden på 33 minuter och 4 sekunder. Så lång tid brukar det inte ta, säger Sanja Galic, områdesche­f i väst för Försäkring­skassans sjukförsäk­ringsområd­e.

– På måndagar brukar vi ha ett högt inflöde och sätter in mer bemanning för att klara det. Sen kan det hända att vi inte alltid lyckas.

Myndighete­ns mål är att 85 procent av de inkommande samtalen ska besvaras inom 15 minuter.

– Det brukar vi klara. Vi har förbättrat våra kötider de senaste åren och ska fortsätta göra det. Vilka åtgärder görs för att ni ska förkorta väntetider­na?

– Vi ser till att ha bra koll på hur många samtal som kommer in och hur många medarbetar­e som svarar. Sen jobbar vi också mycket med självbetjä­ningssidor på nätet, för att folk inte ska behöva ringa oss. – Jag vill lämna upplysning­ar om ett brott. ”Anmälan eller frågor om brott. Stämmer det?” – Ja. 2. Placeras i kö med cirka 12 minuters beräknad väntetid med plats 10 i kön. 3. Erbjuds att bli uppringd på valfritt telefonnum­mer. 4. Efter 20 min ringer en handläggar­e upp. TOTAL TID: 22 minuter och 45 sekunder

Skatteverk­et

Ärende: Vill ställa frågor om min deklaratio­n 1. Blir ombedd att beskriva ärendet: – Jag vill bli kopplad till skatteuppl­ysningen. ”Du har kommit till skatteuppl­ysningen. Beskriv kort ditt ärende, så blir du kopplad till en handläggar­e.” – Jag har frågor om min deklaratio­n. ”Säg om det gäller företag eller privatpers­on.” – Privatpers­on. 2. Placeras i kö med 60 handläggar­e. Beräknad kötid är cirka fyra minuter med köplats 56. 3. Kopplas till en handläggar­e efter åtta och en halv minut. TOTAL TID: 9 min 50 sek

Västtrafik

Ärende: Ersättning för försenad resa 1. Får välja ett av fem knappval. 2. Kopplas direkt till en handläggar­e. TOTAL TID: 46 sekunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden