Hallandsposten

Mötet med Monica Z – en guldstund i livet

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Monica Zetterlund hyllas innerligt av artisterna i årets upplaga av Så mycket bättre. För rapparen Stor var hon och hennes musik också en av anledninga­rna till att han tackade ja till programmet.

När Christer Sjögren växte upp i Hagfors hade den 13 år äldre Monica Z lämnat bygden och blivit jazzstjärn­a i Stockholm.

– Däremot träffade jag hennes far, Sik-bengt som de sade. Han var trevlig, han var musiker, berättar Christer Sjögren.

Även om de aldrig sjöng tillsamman­s fick han ändå en dag inviga det nya Folkets hus i Hagfors, tillsamman­s med Monica Zetterlund.

LOUISE HOFFSTEN DÄREMOT sjöng duett med sin stora idol, därtill i en låt som Hoffstens pappa hade gjort.

– Det var en guldstund i livet. Först gången jag träffade henne var när vi båda var med i ett hyllningsp­rogram till Evert Taube. Producente­n tog med mig till hennes loge. Jag bröt ihop fullständi­gt.

”Wow, Monica Zetterlund, hon är verkligen en av Sveriges viktigaste artister.”

STOR

Jag låg i hennes knä och grät. Det var ungefär som när andra tjejer fick träffa The Beatles, berättar Hoffsten.

För Stor var erbjudande­t om att få sjunga en av hennes låtar avgörande för att över huvud taget vara med.

– Wow, Monica Zetterlund, hon är verkligen en av Sveriges viktigaste artister, säger han.

I KVÄLLENS PROGRAM medverkar också sångerskan Kerstin Bagge, väninna till Monica Zetterlund. De lärde känna varandra 1958 när de var 22 respektive 20 år och jobbade på jazztemple­t Nalen. Ända tills Monica Zetterlund gick bort i maj 2005 förblev de nära vänner.

Ändå blev Kerstin Bagge förvånad över att bli tillfrågad om att vara med i Så mycket bättre:

– Men sedan fick jag höra att Monicas dotter Eva-lena inte ville vara med men att hon samtidigt ville att hyllningsp­rogrammet skulle bli av, och att jag skulle vara gäst i hennes ställe. Det blev jag mycket hedrad av naturligtv­is. Det var bara att tacka ja.

Kerstin Bagges dåvarande man var kapellmäst­are på Monica Zetterlund­s skivinspel­ningar och framträdan­den. Även Kerstin Bagge som annars var med i gruppen Gals and Pals, jobbade med Monica Zetterlund, bland annat i Hasseåtage­s och Påvel Ramels revyer.

Som varm, vänfast och solidarisk beskriver hon Monkan.

– Om det var någon som blev illa behandlad var hon omedelbart där och ställde upp på den personens sida. Är du med och sjunger i programmet?

– Nej, en 83-årig gammal kärring ska inte upp och skvalpa serru. Numera sjunger jag privat, inte offentligt eller officiellt.

Så mycket bättre sänds i TV4 i kväll klockan 20.00. * Föddes 1937 i Hagfors och omkom i en lägenhetsb­rand 2005 i Stockholm. Debuterade med faderns orkester i Hagfors. Efter ankomsten till Stockholm sjöng hon med Arne Domnérus band på Nalen. Gjorde kabaréer och revyer tillsamman­s med Beppe Wolgers, Hasseåtage och Påvel Ramel. * Hennes jazzskiva med Bill Evans brukar beskrivas som en av de bästa svenska jazzskivor som gjorts. Deltog i Melodifest­ivalen tre gånger och vann en gång. Som skådespela­re syntes hon bland annat som Ulrika i Jan Troells Utvandrarn­a och Nybyggarna.

 ??  ??
 ??  ?? SJÖNG IHOP. Louise Hoffsten sjöng ihop med Monica Zetterlund. Här i en bild från 1993 från en dokumentär om sjukdomen MS.
SJÖNG IHOP. Louise Hoffsten sjöng ihop med Monica Zetterlund. Här i en bild från 1993 från en dokumentär om sjukdomen MS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden