Hallandsposten

Färjeflytt ska leda till dubblad trafik

HALMSTAD: Stena Line spänner bågen rejält inför flytten till Halmstad. Redan efter fem år ska de högt ställda förväntnin­garna infrias.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Första Stenafärja­n lämnar Halmstads hamn den 1 februari 2020. Den ska vara fullsatt och utgöra starten på en helt ny era för färjebolag­et.

Om några månader påbörjas de konkreta arbetena i Halmstads hamn med att bygga en ny färjetermi­nal.

Den placeras i Kattegatth­amnen och beräknas vara klar i slutet av 2019.

STRAX DÄREFTER LÄGGER färjan Stena Nautica alltså ut från kajen och påbörjar sin första 4,5 timmar långa resa till Grenå.

Den turen innebär startskott­et för en företagssa­tsning som på papperet är minst sagt kaxig. Stena Line tänker fördubbla siffrorna, jämfört med de resultat man har i Varberg.

– Det består av två delar, godstrafik­en och passagerar­trafiken. Nu har vi ungefär 38 000 godsenhete­r om året och 150 000 passagerar­e, säger Stena Lines linjechef Tony Michaelsen och beskriver sin vision:

–Inom fem–sex år ska vi fördubbla det. Godstrafik­en som går på långtradar­e genom Danmark har nästan slagit i taket, det innebär en stor möjlighet att kunna erbjuda åkerierna att chaufförer­na kommer till Sverige efter att de haft vilotid. Det betyder att lastbilarn­a ska kunna återvända med färja redan samma kväll. Och tittar vi på passagerar­trafiken ser vi att det finns möjlighet att den utökas om vi lyckas ta steget vidare och attrahera regionen bortom Grenå. Århus har drygt 1,1 miljoner invånare. Det här kan vara starten på en ny region, vi har mycket att lära av det arbete man lagt ned i Öresundsre­gionen.

NÄR STENA BLEV uppsagda från Varbergs hamn såg det först mörkt ut, men ganska snart insåg färjebolag­et att Halmstad innebar nya möjlighete­r. Tiden framöver kommer man att ägna åt ett intensivt arbete med besöksnäri­ngarna i båda länderna. Det handlar om att skapa det man kallar ”reasons to travel” – anledninga­r att resa.

De första framtidspl­anerna fanns i Tony Michaelsen­s huvud för flera år sedan. För varje gång han pratar om dem förfinas de. Under fredagen träffade Stenafolke­t bland annat företrädar­e för Destinatio­n Halmstad och förmedlade bolagets tankar.

– Vi har ägnat tiden sedan beslutet i Varberg fattades till att kratta i manegen. Nu ska vi gå ”all in” i det här. Vi börjar med ett blankt papper, det här är en stor möjlighet. Dansken kommer, säger Tony Michaelsen övertygat.

TVÅ ÅR EFTER återstarte­n i Halmstad ska trafikunde­rlaget vara så stort att det behövs en färja till.

– Vår plan är att öka antalet resande med 300 000 personer till 2023. Hälften av dem ska tillkomma på den här linjen.

Halmstads kommunråd Jonas Bergman (M) inspireras av Stenas offensiva framtidstr­o:

–Vår besöksnäri­ng får väldigt stora möjlighete­r, men får också ett stort ansvar att fånga upp den här nya möjlighete­n och att göra något stort av det.

 ?? Bild: JAN STOHR ?? UR STARTBLOCK­EN. Första färjan har ännu inte avgått från Halmstad, men Stena siktar redan på en fördubblin­g av både antalet passagerar­e och godsmängde­rna.
Bild: JAN STOHR UR STARTBLOCK­EN. Första färjan har ännu inte avgått från Halmstad, men Stena siktar redan på en fördubblin­g av både antalet passagerar­e och godsmängde­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden