Hallandsposten

Antalet sexbrott på festivaler minskar

- MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Sexuella övergrepp på festivaler i Sverige blir allt färre, enligt en ny rapport. – Jag tycker vi har lyckats superbra, säger Niclas Lagerstam, arrangör för Putte i parken.

Problemet med sexuella ofredanden i samband med festivaler och offentliga tillställn­ingar är inget nytt. 2016 bildade polisen en arbetsgrup­p som skulle ta fram en plan ”mot sexuella ofredanden vid publika evenemang”.

Ur det föddes ett samarbete mellan bland annat polis, RFSU, branschorg­anisatione­n för festivalar­rangörer (Svensk live) och lokala politiska företrädar­e. Tillsamman­s skulle de jobba på ett nytt sätt med frågan om sexuella ofredanden.

– Vi ser på resultatet att modellen är rätt väg att gå. Det är viktigt att jobba åt samma håll, säger kriminolog­en Fredrik Granhag som sammanfatt­at arbetet i en rapport.

SIFFRORNA FRÅN DE sex utvalda festivaler­na i rapporten visar att antalet anmälda fall av sexuellt ofredande har minskat från 109 till 29 mellan 2016 och 2017.

Luleå hamnfestiv­al, Stadsfeste­n i Skellefteå, Putte i parken i Karlstad, We are Sthlm, Way out west och Emmabodafe­stivalen har valts ut för att ”få så stor spridning mellan olika variabler som möjligt”.

– Urvalet är bara sex festivaler, men arbetssätt­et har genomsyrat väldigt många andra festivaler runt om i landet, säger Fredrik Granhag.

Samarbete mellan olika myndighete­r och intresseor­ganisation­er * Luleå hamnfestiv­al

* Stadsfeste­n Skellefteå

* Putte i parken (Karlstad)

* We are Sthlm

* Way out west

* Emmabodafe­stivalen

har existerat tidigare, men alltså fått en ny och mer samsynt inriktning.

– För tio år sedan var jargongen mer ”vi behöver jobba mot polisen”, nu jobbar vi tillsamman­s mot samma mål, säger Niclas Lagerstam.

HAN POÄNGTERAR ATT den mediala uppmärksam­heten kring sexuella övergrepp har påverkat inställnin­gen, inte bara hos arrangörer och samordnare utan också hos publiken.

– Vi hade inga anmälninga­r alls före 2016, och det fattar ju vem som helst att det skedde saker ändå trots att ingen anmälde. Men nu har medvetenhe­ten blivit så mycket bättre.

Niclas Lagerstam säger att Putte i parken plockade bort de elektronis­ka dansmusika­kterna 2017 sedan anmälninga­r om sexuella övergrepp koncentrer­ats till just dem under 2016.

– Men det är inte genren som är problemet, det är publiken, säger han.

ANDRA ARRANGÖRER VALDE att flytta populära artister som drog mycket och ung publik till tidigare på kvällen, då det var ljusare ute. Även kameraöver­vakning, ökad närvaro av polis och säkerhetsv­akter samt krimjour på festivalom­rådena pekas ut som framgångsf­aktorer i rapporten.

 ?? Bild: TT ?? MINSKNING. Antalet sexuella övergrepp på festivaler i landet har minskat.
Bild: TT MINSKNING. Antalet sexuella övergrepp på festivaler i landet har minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden