Hallandsposten

Hon har en gravplats till sin bror

På väg från Halmstad till flygövning­en i Norrland skrev Einar Carlsson ett vykort med en hälsning till lillasyste­r Eva. Nu vill hon att Försvarsma­kten bärgar hans störtade plan så att hans kvarlevor hamnar i gravvalvet där en bokad plats väntar sedan läng

-

Halmstad: Eva Höjåsen vill att hennes storebrors plan, som försvann under en flygning från F 14 till Norrland, bärgas så att hans kvarlevor hamnar i gravvalvet som väntar.

När vi träffas i Eva Höjåsens lägenhet i Varberg plockar hon fram ett fotoalbum och visar ett svartvitt porträtt av sin storebror Carl–einar Carlsson iförd uniform.

– Jag var bara två och ett halvt år när han försvann, så jag vet inte säkert om jag har några egna minnen av honom, säger hon.

– Jag har alltid kunnat se framför mig hur han sitter där hemma den sista julen han var i livet, men det kan ju också vara sådant som andra berättat för mig.

Einar växte upp i Stockholm och anlände den 1 februari 1945, tillsamman­s med 99 andra förväntans­fulla grabbar, till Eslövs järnvägsst­ation för att genomgå Flygvapnet­s reservflyg­skola.

– Den här bilden har jag suttit och tummat på många timmar under min uppväxt, säger Eva och visar ett litet foto, som har många veck och är taggat i kanterna, föreställa­nde en dubbeldäck­are av typen Focke Wulf Stieglitz.

– Det var det planet han lärde sig flyga i. Hans fosterbror har berättat att jag redan som tvååring pratade om att Einar var uppe i luften och flög, säger Eva och skrattar. När flygvapnet snabbt

skulle byggas ut under andra världskrig­et räckte inte piloterna till, så man utbildade även värnplikti­ga flygförare. Eftersom de inte ansågs fullvärdig­a fick de inte bära det vanliga emblemet, med vingar av guld, på uniformen – utan bara en variant i silver.

Einar var en av 47 elever i sin kull som klarade utbildning­en och den 19 oktober 1945 fick han sina silverving­ar.

Som 19-årig vicekorpra­l kom han till F 14 i Halmstad för att lära sig bombflyget­s grunder.

Under den ödesdigra flygningen till Norrland i februari 1946 – som HP nyligen berättade om i ett reportage – var Einar flygspanar­e i den Saab B 18 som försvann med tre man ombord.

– Mormor har berättat att familjen fick höra om olyckan på radionyhet­erna i flera sändningar innan någon från Flygvapnet tog kontakt, säger Eva och skakar på huvudet.

Hon visar ett vykort som Einar skickade från Västerås, på väg till vinterövni­ngarna i Norrland. Han skriver att de tvingats stanna i ”gurkstan” på grund av vädret och han ”hoppas Eva mår bra”. Där står också

att han ska skriva igen när han kommer till Norrland – men så blev det aldrig. Den 10 februari gjorde de ett nytt försök att komma fram, men som HP beskrivit tidigare hamnade de i snökaos – där åtta plan nödlandade, medan Einars plan med anropssign­al Röd Niklas försvann.

– Mamma och pappa pratade aldrig om händelsen med mig när jag växte upp, men som barn hörde jag ibland hur de vuxna satt och spekulerad­e om vad som hänt, minns Eva.

– Flygvapnet kom fram till att planet förmodlige­n störtat i Bottenha-

Ibland satt folk och pratade om att de kan ha flugit över havet och hamnat i något ryskt fångläger.

vet, men ibland satt folk och pratade om att de kan ha flugit över havet och hamnat i något ryskt fångläger.

– Länge fantiserad­e jag om att Einar en dag skulle komma tillbaka, säger Eva och berättar att mamma Elly varje år på Einars födelsedag tände ett ljus framför porträttet av honom som stod framme.

Den som pratade mest om Einar var mormor Kristina.

– Mormor och morfar hade satt min mamma i privatskol­a, trots att de inte hade gott om pengar, så de blev väldigt besvikna när hon redan som 17-åring blev gravid med en åtta år äldre kopparslag­sarbetare.

– Mamma och pappa ville gifta sig, men myndighets­åldern var 21 år så mormor och morfar sa nej i förhoppnin­g om att förhålland­et skulle ta slut. De bestämde sig för att ta hand om Einar medan mamma började jobba. Först när Einar

nästan var fyra år fick Elly gifta sig med sin Georg. Det dröjde sedan tretton år innan de fick barn igen, i form av Eva, och ytterligar­e nio år innan hennes lillasyste­r Ulla (som också är i livet) föddes.

– Einar blev som en son för mormor och morfar. Karl, som morfar hette, var väldigt fäst vid honom – men efter att Einar blivit dödförklar­ad klarade han aldrig av att prata om honom.

– Mormor däremot, hon pratade alltid om hur snäll Einar varit och om hur duktig han varit i skolan. Tidigt hade Karl

och Stina köpt ett fack i det så kallade columbariu­m som finns under Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Det är ett gravvalv där man förvarar urnor för evigt.

– I deras fack finns det plats för tre urnor. Mormor sa alltid att den sista platsen är för Einar, om han någon gång hittas – och att ingen annan får placeras där, påpekar Eva.

I hela livet har hon undrat vad som hände hennes storebror. Hon har bland annat besökt Flygvapenm­useum utanför Linköping och tittat på den restaurera­de B 18, Röd David, som Einars kolleger flög och som plockats upp från havsbotten utanför Härnösand.

– Det var intressant att se hur planet såg ut, med alla glasrutorn­a i nosen där de tre unga männen satt.

Hon har också varit i Flygvapnet­s minneshall på Gärdet i Stockholm, där det finns en vägg med nästan 1 000 namn på personal som omkommit i flygtjänst genom åren.

– De senaste decenniern­a har det lyckligtvi­s inte tillkommit så många namn, men det är skrämmande att se hur många som dog varje år förr, säger Eva.

– Einars besättning är de tre första namnen på väggen efter årtalet 1946.

2014 deltog Eva på en anhörigträ­ff och träffade dåvarande chefen för Flygvapnet, nuvarande ÖB, Micael Bydén.

– När jag förklarade att jag var intressera­d av att få veta vad som hänt med planet menade han att det verkade klart att det störtat i Bottenhave­t. Men nu hoppas

Eva mycket på att de nya uppgiftern­a från flyghistor­ikern Henrik O A Barkman – om att Röd Niklas ligger i en myr i Jämtlandsf­jällen.

Hon jämför med hur en Fokker som störtade i Vättern 1937 hittades av dykare på 60 meters djup 2013.

– Först klassade Flygvapnet det som en gravplats och tänkte låta planet ligga kvar, men när en systerdott­er hörde av sig bärgades det så att piloten kunde begravas 2014. Eva tycker att

Flygvapnet borde hjälpa Henrik OA Barkman, exempelvis genom en helikopter utrustad med värmekamer­a.

– De lägger stort ansvar på en privatpers­on när de kräver att han först ska bevisa att just det planet ligger i myren.

 ??  ??
 ??  ?? Porträttet av den försvunne flygaren Carl–einar Carlsson (till vänster) fick liv när lillasyste­r Eva Höjåsen (till höger) under uppväxten fantiserad­e om att han en dag skulle komma tillbaka. Överst till kvarlevor. Vykortet till höger, med texten ”Hoppas Eva mår bra”, var det sista i livet han skrev.
Porträttet av den försvunne flygaren Carl–einar Carlsson (till vänster) fick liv när lillasyste­r Eva Höjåsen (till höger) under uppväxten fantiserad­e om att han en dag skulle komma tillbaka. Överst till kvarlevor. Vykortet till höger, med texten ”Hoppas Eva mår bra”, var det sista i livet han skrev.
 ?? Bild: Jari Välitalo/emma Holmer ??
Bild: Jari Välitalo/emma Holmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden